Activiteiten

Prix de Rome

De fictieve opdracht spitst zich toe op het gebied waar de Hoogstraat en de Binnenrotte in Rotterdam elkaar kruisen. Afbeelding: © Google Maps

De Prix de Rome is de oudste en belangrijkste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars en architecten onder de 40 jaar. De geschiedenis van de prijs gaat terug tot 1808 toen Lodewijk Napoleon de Prix de Rome in Nederland introduceerde ter bevordering van de kunsten. Hoewel de prijs zich daarna regelmatig vernieuwd heeft, is het doel nog altijd getalenteerde beeldend kunstenaars en architecten te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds januari 2013 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Bij de architectuurronde wordt het Mondriaan Fonds geadviseerd door Het Nieuwe Instituut en door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Afgelopen april is door het Mondriaan Fonds bekend gemaakt welke architecten zijn geselecteerd voor de shortlist van de Prix de Rome architectuur 2014. Zij werken de komende maanden aan een fictieve opdracht, die zich toespitst op het gebied waar de Hoogstraat en de Binnenrotte in Rotterdam elkaar kruisen. Ze worden uitgedaagd een visie te ontwikkelen op de Hoogstraat als een levendige stadsstraat met gemengde functies en een rijke geschiedenis. Ter hoogte van de Binnenrotte wordt gevraagd om een interventie die de oude dam beleefbaar maakt en die een link met de historie van Rotterdam zal weten te leggen.

De kandidaten die zich de komende maanden over de opdracht zullen buigen zijn:
Steven Delva (1978), landschapsarchitect
Florian Idenburg (1975), architect
Marieke Kums (1979), architectuur
Kees Lokman (1981), landschapsarchitect
Donna van Milligen Bielke (1983), architect
Jasper Nijveldt (1984), stedenbouwkundige
Tim Prins (1978), architect
XML : Max Cohen de Lara (1979) en David Mulder (1980), architecten

Elke deelnemer heeft tot 15 september 2014 om aan de opdracht te werken. Op 15 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.