nieuws archief

overzicht

Gehonoreerde bijdrage Opdrachtgeverschap

Deze week werd bekend welke samenwerkingen tussen opdrachtgever en kunstenaars een positieve beoordeling van het Mondriaan Fonds kregen. Voor een Bijdrage Opdrachtgeverschap werden projecten van Jeroen Kooijmans, kunstenaarscollectief Grondvormen en Tijs Rooijakkers geselecteerd. De gehonoreerde opdrachtgevers lopen uiteen van een boerenbedrijf tot een kunstvereniging en een museum. Ook werd een bijzondere Werkbijdrage Bewezen Talent + Opdrachtgever toegekend, voor een samenwerking tussen Roland Schimmel en het Van Abbemuseum Eindhoven.
30 augustus is de deadline voor de volgende aanvraagronde.

Gehonoreerde plannen Bijdrage Opdrachtgeverschap

Nieuwe Boeren Cultuur

Nieuwe Boeren Cultuur – Natuurderij Keizersrande, een boerenbedrijf in de uiterwaarden van de IJssel nabij Deventer, heeft verschillende kunstenaars de opdracht gegeven om een werk te maken dat reageert op het beheren van natuur en landschap. Kunstenaarscollectief Grondvormen zal op het publiek toegankelijke erf van het bedrijf een ‘Zondagse Kamer’ inrichten als een toonkamer voor de ‘Nieuwe Boeren Cultuur’. Ook zal men een Praalkast maken op basis van 17e eeuwse naturaliënkabinetten, waarin men exotische en alledaagse voorwerpen uit natuur en cultuur samenbrengt. Op het erf van Keizersrande zullen mobiele units worden geplaats als een compacte collectie van planten uit het omringende landschap.

The Non Urban Garden - Kunstvereniging Diepenheim

The Non-Urban Garden – Kunstvereniging Diepenheim realiseert het project ‘The Non Urban Garden / Tuinen van de 21e eeuw’. Het bouwt daarmee verder aan haar aanbod van landschapskunst waarbij zowel de verbondenheid met de regio als landelijke uitstraling centraal staat. Jeroen Kooijmans is één van de kunstenaars aan wie de opdracht is gegeven voor een nieuw werk. Kooijmans maakt een boomtuin die voor een periode van vijf jaar wordt geplaatst in de kruin van een 250 jaar oude eik in het buitengebied van Diepenheim. Het wordt een besloten en intieme tuin in de betoverende omgeving van het eeuwenoude cultuurlandschap.

Supertoll!
Supertoll! – Voor het Van Abbemuseum Eindhoven gaat beeldend kunstenaar Tijs Rooijakkers het project ‘Supertoll!’ uitvoeren. Het gaat om een enorme houten tol die in zes maanden zal ontstaan uit een houten wand. De eerste fase van het werk is in projectruimte Het Oog in het museum, daarna zal het werk zich vanuit het museum uitrollen over de wijk Woensel, met als einddoel een permanente plek bij een nieuw te bouwen busstation in Eindhoven-Noord. Rooijakkers gaat samenwerken met onder meer de rapper Fresku en later ook met de wijkbewoners van Woensel.

Gehonoreerd plan Werkbijdrage Bewezen Talent + Opdrachtgeverschap

The Innocent Body

The Innocent Body – Roland Schimmel en het Van Abbemuseum Eindhoven hebben een bijdrage ontvangen voor hun onderzoek met als titel The Innocent Body. Het project is een bijzondere samenwerking tussen de kunstenaar, het museum en partners uit het onderwijs en het bedrijfsleven. Met specialisten en studenten van de TU Eindhoven en met de bedrijven U-Approach en Philips Lighting  werken museum en kunstenaar aan een project waarbij de werking van lichamelijke waarneming centraal staat. Onder meer door te onderzoeken op welke manier Large Luminous Surfaces – een innovatief en interactief product van Philips waarbij LEDs verwerkt zijn in doek – kunnen bijdragen aan de ervaring van Schimmels werk.