nieuws archief

overzicht

Mondriaan Fonds lanceert de ‘Meester-Gezelregeling’

Het Mondriaan Fonds introduceert een nieuwe mogelijkheid voor startende beeldend kunstenaars. De zogenoemde Meester-Gezelregeling koppelt de inhoudelijke expertise van bewezen kunstenaars, curatoren en andere bemiddelaars aan gemotiveerd jong talent. Het fonds wil hiermee tegemoet komen aan de groeiende vraag van beginnende kunstenaars aan begeleiding door ervaren vakgenoten. Know-how en ervaring wordt zo ingezet voor een nieuwe generatie, waardoor ze beter inzicht krijgen in hun positie als kunstenaar en zichtbaarheid voor het publiek.

Om de effectiviteit van de Werkbijdrage Jong Talent, een werkbudget voor beginnende beeldend kunstenaars, te vergroten, wordt kunstenaars die deze ontvangen nu ook de mogelijkheid geboden gebruik te maken van een mentor. Samen met de organisatie Cultuur-Ondernemen heeft het Mondriaan Fonds het initiatief genomen voor een programma-op-maat, dat afgelopen jaar met succes als pilotproject werd getest. Mentoring wordt nu als reguliere activiteit van het Mondriaan Fonds voortgezet.

Startende kunstenaars worden door ervaren vakgenoten begeleid bij het realiseren van hun ambities en plannen, bij hun artistieke ontwikkeling en professionalisering. Beeldende kunstenaar Aldwin van de Ven (begeleid door David Bade): “Het heeft me geholpen bij het nemen van risico in keuzes.” Robbert Weide (begeleid door kunstenaarsduo gerlach en koop): “Ik heb beter inzicht gekregen in hoe alles werkt in de kunstwereld, heb meer zelfvertrouwen in wat ik doe.”

Ook voor de ervaren kunstenaars is de open uitwisseling met een nieuwe generatie waardevol. Gerlach en koop: “Wij zijn enthousiast over het talent en de gedrevenheid. Het was prettig om met een jonge kunstenaar te werken.”

David Bade: “Ik zie de samenwerking als een open context van uitwisseling waarbij ik niet een manier of visie hanteer, maar me per kandidaat tracht te verhouden tot zijn/haar hebben en houwen. Daarbij is een appèl op de verantwoordelijkheid die een kunstenaar heeft ten opzichte van het publiek en de samenleving een kernwaarde.”

Klik hier voor meer informatie over de Meester-Gezelregeling.