nieuws archief

overzicht

Gehonoreerde Bijdragen Opdrachtgeverschap

Onlangs werd de uitkomst bekend gemaakt van de derde aanvraagronde Bijdrage Opdrachtgeverschap. Rijksmuseum Twenthe (Enschede) kreeg een bijdrage voor een project met glaskunstenaar Bernard Heesen; culturele buitenplaats Kranenburgh (Bergen NH) voor een project met kunstenaar Chiel Kuijl. De deadline voor de volgende aanvraagronde is 29 november.

Rijksmuseum Twenthe in Enschede heeft aan glaskunstenaar Bernard Heesen de opdracht gegeven om vijf kroonluchters te maken voor de herinrichting van de grootste klassieke zaal in het museum: de Gobelinzaal. Het gaat om vijf “zwevende landschappen”, waarmee het museum oude kwaliteiten wil versterken door nieuwe toe te voegen. In de zaal hangen 17e eeuwse gobelins (wandtapijten) uit het voorouderlijk bezit van koningin Emma. De Gobelinzaal wordt de komende tijd geschikt gemaakt als auditorium, concertzaal, banketzaal én tentoonstellingszaal. De kroonluchters van Bernard Heesen worden de grote blikvangers. Klik hier voor meer informatie.

Museum Kranenburgh is een culturele buitenplaats, gevestigd in een villa in het vroegere kunstenaarsdorp Bergen (NH). In de tuin van het museum wordt vanaf eind 2013 een tentoonstelling ingericht met klassieke beelden en hedendaagse kunst. Ter gelegenheid van de officiële heropening van het museum begin november is aan beeldend kunstenaar Chiel Kuijl de opdracht gegeven voor het werk ‘Concentraties’, een interactieve touwsculptuur met schommels en plateaus waar bezoekers gebruik van kunnen maken. Klik hier voor meer informatie.

Binnenkort is tijdens het lichtfestival Glow in Eindhoven een groot kinetisch lichtsculptuur te zien dat tijdens de eerste ronde met een Bijdrage Opdrachtgeverschap werd gehonoreerd. Het betreft Large Pendulum Wave van kunstenaar Ivo Schoofs dat tot stand komt door een samenwerking van de kunstenaar, Stichting Dark Matter, de Gemeente Eindhoven en verschillende sponsors, waaronder Philips. Het werk gaat na Glow op tournee langs verschillende kunst- en muziekfestivals in binnen- en buitenland. Klik hier voor meer informatie.

Op 1 november opent een ander project dat met een Bijdrage Opdrachtgeverschap tot stand is gekomen. Natuurderij Keizersrande, een boerenbedrijf in de uiterwaarden van de IJssel, heeft verschillende kunstenaars de opdracht gegeven om een werk te maken dat reageert op het beheren van natuur en landschap. Kunstenaarscollectief Grondvormen heeft op het publiek toegankelijke erf van het bedrijf een ‘Zondagse Kamer’ ingericht als een toonkamer voor de Nieuwe Boeren Cultuur. Ook is een Praalkast gemaakt op basis van 17e eeuwse naturaliënkabinetten, waarin exotische en alledaagse voorwerpen uit natuur en cultuur samen worden gebracht. Op het erf van Keizersrande zullen mobiele units worden geplaats als een compacte collectie van planten uit het omringende landschap. Klik hier voor meer informatie.

Met de Bijdrage Opdrachtgeverschap stimuleert het Mondriaan Fonds de samenwerking tussen opdrachtgevers, kunstenaars en andere partijen zodat nieuwe beeldende kunstprojecten gerealiseerd kunnen worden. De plannen kunnen betrekking hebben op projecten met een blijvend karakter, die eventueel door de opdrachtgever worden aangekocht, maar ook op meer tijdelijke projecten.