nieuws archief

overzicht

Een belangrijke dag voor de Prix de Rome

Vandaag 15 september is om velerlei redenen een belangrijke dag voor de Prix de Rome:
De acht architecten die zijn genomineerd voor de Prix de Rome Architectuur 2014 ronden vandaag een werkperiode af en leveren hun inzendingen in.
De winnaar van de Prix de Rome 2013, beeldend kunstenaar Falke Pisano, reist op deze dag af naar Rome voor een werkperiode in de American Academy, die deel uitmaakt van de prijs. Hiermee is de traditie van de oorspronkelijke prijs bestaande uit een reis naar Rome hersteld.
En vandaag wordt de website in de nieuwe huisstijl van de Prix de Rome gelanceerd.

Prix de Rome architectuur
De acht architecten die voor de Prix de Rome 2014 zijn genomineerd bogen zich de afgelopen maanden over een fictieve opdracht, toegespitst op het gebied waar de Hoogstraat en de Binnenrotte in Rotterdam elkaar kruisen. Zij zijn door een internationale jury uitgedaagd een visie te ontwikkelen op de Hoogstraat als een levendige stadsstraat met gemengde functies. Ter hoogte van de Binnenrotte is gevraagd om een interventie die de oude dam beleefbaar maakt en die een link met de historie van Rotterdam weet te leggen.
Op 15 september leveren alle genomineerden hun plannen voor de Hoogstraat in. Een internationale jury zal de inzendingen beoordelen en een winnaar aanwijzen die op 15 oktober bekend wordt gemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.
De inzendingen van alle genomineerden zijn van 16 oktober 2014 tot en met 4 januari 2015 te zien in een tentoonstelling die door Het Nieuwe Instituut wordt samengesteld. Ook staat het werk van de genomineerden centraal in een publicatie uitgegeven door nai010 uitgevers.

De architecten die in aanmerking komen voor de Prix de Rome Architectuur 2014 zijn: Max Cohen de Lara en David Mulder (XML), Steven Delva, Florian Idenburg, Marieke Kums, Kees Lokman, Donna van Milligen Bielke, Jasper Nijveldt enTim Prins.

De jury bestaat uit Adriaan Geuze, William Lim, Ellen van Loon, Cathelijne Nuijsink, Saskia van Stein en voorzitter Birgit Donker.

Falke Pisano naar Rome
Op 15 september begint beeldend kunstenaar Falke Pisano aan haar werkperiode bij de American Academy in Rome. Pisano won in november vorig jaar de Prix de Rome Beeldende kunst 2013 met het werk Prison Work. De werkperiode van drie maanden in Rome maakt deel uit van de prijs. Het Mondriaan Fonds, sinds 2012 organisator van de Prix de Rome, heeft de werkperiode in Rome in ere hersteld om op actuele wijze terug te grijpen op de traditie van de prijs. Daar waar Prix de Rome winnaars vanaf de 19e eeuw naar Rome reisden om de klassieken te bestuderen, zullen de hedendaagse winnaars in Rome werken aan nieuwe plannen en projecten. Falke Pisano zal in Rome een onderzoeksproject beginnen waarin de koloniale geschiedenis van Nederland en Portugal samenkomt in Romeinse taferelen op tegels in een Braziliaanse kerk.

Nieuwe website
De nieuwe website van de Prix de Rome is vanaf heden online: www.prixderome.nl
Ontwerpbureau Lesley Moore heeft een huisstijl ontwikkeld die ook in deze website is toegepast. Zowel huisstijl als website refereren tegelijkertijd aan de urgentie en de geschiedenis van de prijs. Naast actuele informatie biedt de website een blik op de historie met een tijdsbalk die teruggaat tot 1808, het jaar dat de Prix de Rome in Nederland werd geïntroduceerd. De website zal de komende tijd verder gevuld worden met tekst en beeld over heden en verleden.
In de nieuwe huisstijl wordt de naam van de prijs geschreven in de Trajan, een lettertype dat is gebaseerd op de inscripties in de Romeinse Zuil van Trajanus. De X van Prix wordt gevormd door twee pijlen die verwijzen naar heden, toekomst en verleden van de Prix de Rome.

Over de Prix de Rome
De Prix de Rome is de oudste en grootste prijs in Nederland voor architecten en beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde architecten en kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. De Prix de Rome architectuur wordt eens in de vier jaar uitgereikt, de prijs voor beeldende kunst om het jaar. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. De winnaar ontvangt een bedrag van €40.000 en een werkperiode aan de American Academy in Rome.