nieuws archief

overzicht

Uitreiking Prix de Rome Architectuur door minister Bussemaker

Op 15 oktober zal minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de Prix de Rome Architectuur 2014 uitreiken in Het Nieuwe Instituut te Rotterdam. De winnaar van deze belangrijke prijs ontvangt een geldbedrag van € 40.000 en een werkperiode van drie maanden bij de American Academy in Rome.

De genomineerden die in aanmerking komen voor de Prix de Rome Architectuur 2014 zijn: architecten Max Cohen de Lara en David Mulder (XML), landschapsarchitect Steven Delva, architect Florian Idenburg, architect Marieke Kums, architect Kees Lokman, architect Donna van Milligen Bielke, stedenbouwkundige Jasper Nijveldt en architect Tim Prins.

Zij bogen zich de afgelopen maanden over een fictieve opdracht, toegespitst op het gebied waar de Hoogstraat en de Binnenrotte in Rotterdam elkaar kruisen. Op basis van de resultaten besluit de jury wie de winnaar wordt. De jury voor de Prix de Rome Architectuur 2014 bestaat uit Ellen van Loon, Adriaan Geuze, Cathelijne Nuijsink, Saskia van Stein, William Lim en voorzitter Birgit Donker.

Tentoonstelling en symposium in Het Nieuwe Instituut
De uitreiking van de Prix de Rome zal plaatsvinden in Het Nieuwe Instituut te Rotterdam. Tegelijkertijd opent daar een tentoonstelling die Het Nieuwe Instituut samenstelt met de inzendingen van alle genomineerden. Ook de historie van de Rotterdamse Hoogstraat zal een rol spelen in de tentoonstelling. Tijdens de tentoonstelling organiseert Het Nieuwe Instituut met het Mondriaan Fonds en de Rotterdamse Academie van Bouwkunst een symposium waarin de problematiek rond stadsstraten breed wordt uitgelicht. De thematiek van de opdracht voor de Prix de Rome beperkt zich immers niet tot de Rotterdamse situatie maar doet zich voor in veel steden, waar gefragmenteerde plekken te vinden zijn met nieuwbouw, oudbouw, drukke winkelstraten, veel leegstand en gecompliceerde infrastructuren.

Publicatie nai010 uitgevers
Bij nai010 uitgevers verschijnt op 15 oktober de publicatie Prix de Rome Architectuur 2014. Naast de plannen van de acht kandidaten bevat de publicatie teksten van Kirsten Hannema en Robert-Jan de Kort, historisch beeldmateriaal en foto’s van Otto Snoek. Marinke Steenhuis schreef een essay over de ontwikkeling van de Hoogstraat in sociaal, economisch en historisch perspectief.

Prix de Rome
De Prix de Rome is de oudste en grootste prijs in Nederland voor architecten en beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde architecten en kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. De Prix de Rome architectuur wordt eens in de vier jaar uitgereikt, de prijs voor beeldende kunst om het jaar. De prijs werd eerder gewonnen door o.a. Olv Klijn (2010), Gianni Cito (2001), Adriaan Geuze (1990), Piet Blom (1962) en Cornelis van Eesteren (1921).
Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Bij de architectuurronde wordt het Mondriaan Fonds geadviseerd door Het Nieuwe Instituut en door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.