nieuws archief

overzicht

Beeldbepalers – Joep van Lieshout

2976_1_ateliervanlieshout Beeldbepalers: Joep van Lieshout

Dit seizoen organiseert De Balie in samenwerking met het Mondriaan Fonds de serie Beeldbepalers. Binnen deze serie zullen Nederlandse kunstenaars voor een avond De Balie kunnen gebruiken als laboratorium. In samenwerking met anderen presenteren zij nieuw werk of zetten ze bestaand werk in een ander daglicht. Ze delen in aanwezigheid van het publiek hun gedachten over hun werk en deze tijd.

Op 5 november aanstaande is het de beurt aan Joep van Lieshout (Atelier Van Lieshout). Jan Dibbets en Marlene Dumas gingen hem de afgelopen tijd voor.

Joep van Lieshout is afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In 1995 richtte hij ‘Atelier Van Lieshout’ op: zijn studio en werkplaats. Daar geeft hij leiding aan een team kunstenaars en medewerkers, met wie hij zowel vrij werk als werk in opdrachten maakt. Van Lieshout staat bekend om het ontwerpen van objecten die op de grens tussen beeldende en toegepaste kunst liggen. De functionaliteit van zijn objecten zorgen vaak (bewust) voor verwarring. Een bekend voorbeeld van zijn werk is de BikiniBar: een paviljoen/buitenbar in de vorm van een vrouwenlichaam. Deze bar is de afgelopen jaren op meerdere plekken ingezet, waaronder het popfestival Rock Werchter. Deze zomer was het werk te zien in Lisse, als onderdeel van een tentoonstelling bij Kasteel Keukenhof.

Op dit moment werkt Joep van Lieshout aan een grootschalig kunstproject, waarin arbeid, automatisering, landbouw, industrie en ethiek een grote rol spelen. Op 5 november zal kunstenaar en journalist Ine Poppe met hem in gesprek gaan over dit werk en zijn werkproces.

Beeldbepalers is voor het Mondriaan Fonds een pilotproject om de zichtbaarheid van beeldende kunst te vergroten.