nieuws archief

overzicht

Mondriaan Fonds kent 3,3 miljoen toe aan 24 presentatie-instellingen beeldende kunst

Bewaerschole in Burgh Haamstede. Een van de presentatie-instellingen die een meerjarenbijdrage ontvangt. Bewaerschole in Burgh Haamstede. Een van de presentatie-instellingen die een meerjarenbijdrage ontvangt.

Het Mondriaan Fonds kent bijna 3,3 miljoen euro toe aan de programma’s van 24 presentatie-instellingen voor hedendaagse beeldende kunst voor 2015 en 2016. De bijdragen variëren van 30.000 tot 200.000 euro op jaarbasis.

Presentatie-instellingen kunnen bij het Mondriaan Fonds eens per jaar een bijdrage vragen voor hun programma met een maximale looptijd van twee jaar. De 3,3 miljoen komt bovenop het bedrag dat vorig jaar al was toegekend voor programma’s in 2015. In totaal draagt het Mondriaan Fonds daarmee in 2015 en 2016 bijna 3,8 miljoen euro bij aan 27 presentatie-instellingen.

In september 2014 vroegen 35 presentatie-instellingen voor in totaal ruim 5,5 miljoen aan. Daarvan is bijna tweederde toegekend. De programma’s die op de meest aansprekende manier vorm en inhoud geven aan relevante ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse beeldende kunst in Nederland en de Nederlandse Cariben werden gehonoreerd. De commissie van het Mondriaan Fonds heeft scherp geadviseerd op basis van de kwaliteit van de plannen die afgewogen werden in de Nederlandse context.

De instellingen die een bijdrage krijgen zijn: Ateliers’89 (Oranjestad, Aruba), de Bewaerschole (Burgh-Haemstede), Club Solo (Breda), DSPS/De Player (Rotterdam en verschillende locaties), Expodium (Utrecht), Fotodok (Utrecht), Framer Framed (Amsterdam), Hotel Mariakapel (Hoorn), If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution (verschillende (inter)nationale locaties), Incubate (Tilburg), Instituto Buena Bista (Willemstad, Curaçao), Kunsthuis SYB (Beetsterzwaag), Lost & Found (Amsterdam en verschillende locaties), Nest (Den Haag), Nieuwe Vide (Haarlem), One Minutes Foundation (Amsterdam en verschillende locaties), Onomatopee (Eindhoven), P/////AKT (Amsterdam), Paradox (Edam en verschillende (inter)nationale locaties), Project Space 1646 (Den Haag), Showroom MAMA (Rotterdam), Stroom (Den Haag), Vleeshal (Middelburg) en Worm (Rotterdam).

Vier van deze organisaties ontvingen niet eerder een bijdrage van het Mondriaan Fonds voor hun programma, zes andere ontvingen in de afgelopen jaren geen bijdrage maar werden eerder wel door het Mondriaan Fonds ondersteund.

In 2013 vroegen 24 presentatie-instellingen ondersteuning voor hun programma; 9 kregen een bijdrage waarvan 3 ook voor 2015 voor een bedrag van € 475.000: Casco (Utrecht), Extrapool (Nijmegen) en Kunstvereniging Diepenheim (Diepenheim).

Het Mondriaan Fonds draagt bij aan programma’s van presentatie-instellingen omdat ze van vitaal belang zijn voor ontwikkeling en zichtbaarheid binnen de beeldende kunstsector. Deze organisaties onderscheiden zich door een actuele en flexibele programmering en een intensieve betrokkenheid van kunstenaars. Hun programma’s geven gelegenheid tot experiment en vernieuwing, zijn laboratoria voor artistiek onderzoek en bieden een podium voor (jonge) kunstenaars en curatoren. Zowel publiek als grotere instellingen, galeries en musea zijn wegens de doorstroming van interessante kunstenaars en concepten gebaat bij hun kwalitatief hoogstaande programma’s.

Het Mondriaan Fonds streeft naar ondersteuning van een landelijk gespreid aantal presentatie-instellingen die zich programmatisch inhoudelijk van elkaar onderscheiden. De 6 instellingen die zijn opgenomen in de Basisinfrastructuur en daarmee rechtstreeks worden gefinancierd door het Rijk konden niet aanvragen.