nieuws archief

overzicht

Bijdrage voor publicaties op komst

Nieuwe publicatieregeling Nieuwe publicatieregeling

Het Mondriaan Fonds lanceert een nieuwe regeling voor beeldend kunstenaars en uitgevers: Bijdrage Publicaties. De bijdrage kan aangevraagd worden voor bijzondere publicaties over het werk van levende kunstenaars uit Nederland. Hiervoor hebben het ministerie van OCW en het Mondriaan Fonds 300.000 euro per jaar beschikbaar gesteld. Doel is de zichtbaarheid van Nederlandse hedendaagse kunst verder te vergroten onder een (inter)nationaal publiek.

De hoogte van een Bijdrage Publicaties wordt per aanvraag vastgesteld. Het Mondriaan Fonds zal maximaal 25 procent bijdragen aan de kosten van een publicatie of 40 procent als het gaat om een vernieuwende manier van uitgeven. Bij de beoordeling van de aanvragen speelt de kwaliteit van het werk een belangrijke rol: vormt de publicatie een betekenisvolle bijdrage aan beeldende kunst in Nederland? Ook de manier waarop het boek onder de aandacht wordt gebracht van een passend publiek weegt mee. Binnenkort zal de eerste aanvraagronde worden opengesteld. Deze ronde zal aangekondigd worden via de website en de nieuwsbrief van het Mondriaan Fonds.

Ter gelegenheid van deze hernieuwde mogelijkheid om publicaties te realiseren schreef Birgit Donker de blog Een koninkrijk voor een boek.
Verder wordt tijdens Art Rotterdam een presentatie van kunstenaarsboeken en bijzondere kunstboeken uit Nederland en Vlaanderen georganiseerd door het Vlaamse BAM en het Mondriaan Fonds.