nieuws archief

overzicht

Jaarverslag 2014 gereed

cover jaarverslag 2014 cover jaarverslag 2014

Het jaarverslag van het Mondriaan Fonds is verschenen, in gedrukte vorm en online. Voor het Mondriaan Fonds was 2014 in de eerste plaats een jaar waarin het volop bijdroeg aan waardevolle projecten op het gebied van beeldende kunst en cultureel erfgoed, waarbij het aantal aanvragen en toekenningen significant steeg ten opzichte van het jaar ervoor. Het was ook het jaar waarin de startersexpositie Prospects & Concepts ruim negentig kunstenaars toonde en meer dan dertienduizend bezoekers trok; de nieuwe regeling Bijdrage Samenwerking Musea van start ging en tot de eerste resultaten leidde; drie officiële staatsieportretten van de Koning werden onthuld; de Prix de Rome Architectuur plaatshad; een externe visitatiecommissie namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de organisatie doorlichtte en tot een positief oordeel kwam; en opvallend veel bijzondere aankopen mede mogelijk werden gemaakt, die een aanwinst vormen voor de Collectie Nederland – van een zeldzame Tyrannosaurus Rex door Naturalis in Leiden tot een unieke sculptuur van Adriaen de Vries door het Rijksmuseum Amsterdam.

Deze en vele andere voorbeelden van bijzondere projecten en activiteiten waaraan het Mondriaan Fonds heeft bijgedragen staan in het jaarverslag. Per regeling is bovendien een tussenbalans opgemaakt op basis van analyses en best practices, aangevuld met quotes die journalist Edo Dijksterhuis optekende bij de aanvragers.

De uitgebreide jaarcijfers en beschrijvingen van alle projecten en activiteiten die in 2014 een bijdrage ontvingen staan op de leestafel. Lees ook de blog van Birgit Donker De oogst van 2014.