nieuws archief

overzicht

Tafels. Vlaams-Nederlandse presentatie van kunst(enaars)boeken op Art Brussels

Presentatie 'Tafels' tijdens Art Rotterdam 2015. Foto: Mark Niedermann Presentatie 'Tafels' tijdens Art Rotterdam 2015. Foto: Mark Niedermann

In 2015 wordt 20 jaar Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland gevierd. In het kader van dit feestjaar organiseren het Mondriaan Fonds en Kunstenpunt ‘Tafels’, een presentatie van 80 kunstenaarsboeken en bijzondere kunstboeken uit Nederland en Vlaanderen.
Eerder dit jaar werd ‘Tafels’ getoond op Art Rotterdam, waar de presentatie op veel belangstelling kon rekenen. De presentatie is nu te zien tijdens Art Brussels van vrijdag 24 tot en met maandag 27 april 2015 op de mezzanine van hal 3, naast het HISK-café.

De selectie van de getoonde boeken wordt gemaakt door Maaike Lauwaert (curator, kunstcriticus) en Luc Derycke (ontwerper, uitgever). De boeken worden gepresenteerd op een tafel die ontworpen werd door Hendrik-Jan Hunneman.

Naar aanleiding van deze presentatie hebben de curatoren Maaike Lauwaert en Luc Derycke zeven sprekers uitgenodigd om op vrijdag 24 april van 16u tot 17u in de mezzanine van hal 3 een statement te brengen over het belang van kunstenaarsboeken en over de omstandigheden waarin die tot stand komen. Met: Phillip Van den Bossche (directeur Mu.ZEE), Nikolaas Demoen (uitgever Posture), Astrid Vorstermans (uitgever Valiz), Anouk Kruithof (kunstenaar), Annelys de Vet (vormgever), Johan Pas (kunstcriticus) en Koenraad Dedobbeleer (kunstenaar).

Kunstenaarsboeken zijn kunstwerken die zijn uitgevoerd in de vorm van een boek, meestal in een kleine oplage. De productie van boeken door kunstenaars (of waar kunstenaars aan meewerken) is in deze tijd van digitale media nog nooit zo bloeiend geweest. Vormgevers waren nooit zo inventief met papier, formaat, lettertypes en kleur.
De schaalvergroting in de wereld van uitgevers en boekhandels − met minder aandacht voor kleinere oplages en ‘niches’ − heeft ervoor gezorgd dat gepassioneerde uitgevers en uitbaters van ontmoetingsplekken rond kunst(enaars)boeken zelf bijzondere initiatieven ontwikkelen. Ze doen dat gedreven, maar in precaire omstandigheden.
Hoe kijken we vandaag naar kunstenaarsboeken en kunstboeken in de kunstwereld en in een omgeving van digitalisering, schaalvergroting en mainstream? Welke allianties zijn noodzakelijk, niet alleen tussen kunstenaars, curatoren, vormgevers en uitgevers, maar ook met kunstinstellingen, universiteiten, hogescholen en de grote boekenbedrijven? Welke kwaliteiten bieden digitale media voor een productie die in hoofdzaak fysiek, ruimtelijk en tactiel is? Welke rol kan de overheid spelen? Welke pistes zien de kunstenaars, vormgevers en uitgevers zelf? Voldoende vragen om enkele sprekers uit te nodigen om een kort statement te brengen rond kunstenaarsboeken.

Praktische info:
Datum: Presentatie kunstenaarsboeken: van 24 tot 27 april 2015
Statements over kunstenaarsboeken op 24 april 2015 van 16u tot 17u
Locatie: Brussels Expo (Heizel), Belgiëplein 1, 1020 Brussel, mezzanine hal 3.

Logo Kunstenpunt