nieuws archief

overzicht

Resultaat eerste aanvraagronde Bijdrage Publicaties

Sanne Peper. Baptism, Mississippi River, real photo postcard (RPPC), 1907–1914 Sanne Peper. Baptism, Mississippi River, real photo postcard (RPPC), 1907–1914

Sinds het begin van dit jaar biedt het Mondriaan Fonds weer mogelijkheden voor een bijdrage aan de productie van bijzondere publicaties van en over levende beeldend kunstenaars. Voor de eerste aanvraagronde werden 38 plannen ingediend, 14 daarvan werden gehonoreerd. Veel aanvragen betroffen een monografie en het viel op dat er nog weinig aanvragen voor werkelijk technisch innovatieve publicaties zijn ingediend.
De eerstvolgende deadline voor het aanvragen van een Bijdrage Publicaties is 23 oktober 2015.

Onder meer de volgende projecten werden toegekend:

Jennifer Tee – The Soul in Limbo
Jennifer Tee werd eerder dit jaar de winnaar van de 6e editie van de Cobra Kunstprijs Amstelveen. Naast een solotentoonstelling in het Cobra Museum later dit jaar, wordt met een bijdrage van het Mondriaan Fonds ook een monografie uitgegeven. De publicatie bestaat uit verschillende onderdelen waaronder een aantal thematische dossiers, een panorama en een drietal grafische interpretaties die als uitvouwpagina’s in het boek worden verwerkt. In de monografie staan verschillende kernelementen in haar werk centraal: maakproces, locatie, materialiteit, objecten, taal, performance en identiteit. De monografie wordt uitgegeven door Roma Publications.

Uitgeverij Pels en Kemper – 41 brieven van de jonge kunstenaar
De recent afgestudeerde kunstenaars Roos van den Oetelaar en Renée Verberne ontvangen een bijdrage voor een opiniërende uitgave als reflectie op de kunstenaarspraktijk. Deze ’41 brieven van de jonge kunstenaar’ is een pendant van het in 2007 verschenen boek ’41 brieven aan de jonge kunstenaar’. Die publicatie bestond uit een bundel brieven met daarin ervaringen, persoonlijke verhalen en adviezen van de schrijvers – zoals de titel suggereert – gericht aan jonge kunstenaars. De stem van de jonge kunstenaar zelf bleef in dit boek echter achterwege. In samenwerking met Uitgeverij Pels en Kemper verzamelen Van den Oetelaar en Verberne nu brieven van de jongste generatie afgestudeerde kunstenaars en ontwerpers gericht aan de wereld.

Sanne Peper. Okefenokee 06 Georgia, 2008
Sanne Peper –  Due to Lack of Interest Tomorrow Has Been Cancelled

De publicatie bestrijkt een periode van zeven jaar waarin Sanne Peper door het diepe zuiden van de Vereningde Staten heeft gereisd, op zoek naar de sporen van de Southern Gothic-iconografie. De publicatie is onderverdeeld in zeven hoofdstukken (analoog aan de zeven dagen in de bijbel) waarin Peper haar reizen – en daarmee haar denken – volgt, steeds dieper het gebied in. Het onderzoek begint bij het sublieme landschap waarna zij via de angst voor de natuur (Topophobia), voor de toekomst (Nostalgia), de dood (Tanatophobia), god en de duivel uitkomt bij de mens en het menselijk tekort. Sanne Peper zocht naar een sprookjesachtige, fictieve wereld, een plek waar de verbeelding als vanzelfsprekend een plaats heeft. Het boek vormt een weerslag van haar zoektocht naar dat wat onder de oppervlakte broeit.

Raimond Wouda – Reframing the scene (werktitel)
Fotograaf Raimond Wouda ontvangt een bijdrage voor zijn technische innovatieve publicatie. Wouda gebruikt fotografie voor onderzoek naar gesloten menselijke biotopen, en hij beweegt zich binnen die biotopen als een socioloog. Voor ‘Reframing the scene’ bezocht Wouda verschillende filmproducties in Nederland en België waar hij de filmsets als fictieve eilanden te midden van het werkelijke landschap fotografeerde. In de publicatie worden de foto’s van filmscènes begeleid door de bijhorende scenario’s en voorzien van een fotoscan, waarmee door middel van een speciale app de desbetreffende scènes kunnen worden bekeken. Zo ontstaat een dialoog tussen scène, scenario en de foto’s. De publicatie verschijnt bij Fw:Books.

Ook gehonoreerd werden Marleen Sleeuwits, Pedro Bakker, gerlach en koop, Ipso Facto, Theo Baart, Anne de Vries, Christie van der Haak, Wouter Osterholt, Hanne van der Woude en Martin Roemers.