nieuws archief

overzicht

1 december symposium Unvealing Institutional Models in Chile and Colombia

Orientation trip 2015 Orientation trip 2015

Het Mondriaan Fonds organiseert op 1 december in samenwerking met het Stedelijk Museum het symposium Unvealing Institutional Models in Chile and Colombia, waarin aandacht wordt besteed aan het werk van zes directeuren, curatoren en theoretici uit Chili en Colombia. Ze bespreken het veranderende landschap van de beeldende kunst in hun respectievelijke land of stad, en de invloed die dit heeft op de institutionele modellen waar ze mee werken.

Sinds enkele jaren maakt de kunstwereld van Chili en Colombia een sterke groei door met de opening van nieuwe galeries, publieke en particuliere musea, kunstbeurzen, biënnales, artist run spaces, verzamelaars en curatoren. Steeds meer wordt het werk van kunstenaars, musea, instellingen en galeries in deze landen internationaal erkend. Zo publiceerde enige tijd geleden de Phaidon Press een boek met de titel Art Cities of the Future: 21st-Century Avant-Gardes, waarin Bogota wordt genoemd als één van de twaalf ‘essential cities worldwide in terms of contemporary art. Verschillende internationale curatoren, musea, kunsthandelaren en verzamelaars richten zich dan ook steeds meer op Chili en Colombia waaronder het Moma, Guggenheim en de Serpentine Gallery, die recent delegaties stuurden.

De sprekers zijn te gast van 27 november tot en met 2 december in het kader van het bezoekersprogramma van het Mondriaan Fonds. Zij zullen kennismaken met de Nederlandse kunstwereld en een bezoek brengen aan verschillende kunstinstellingen. Het symposium volgt op de eerder door het Mondriaan Fonds georganiseerde oriëntatiereis naar Chili en Colombia.

De sprekers zijn:
– Rodolfo Andaur, freelance curator, Chili
– Pamela Desjardins, curator FLORA ars+natura, Bogota, Colombia
– Soledad Garcia, coördinator Centro de Documentación de las Artes Visuales (Centro Cultural La Moneda), Santiago, Chili
– Andrea Pacheco, coördinator MAC Quinta Normal, Santiago, Chili
– Nydia Gutierrez, curator Museo de Antioquia, Medellin, Colombia
– Claudia Segura, curator NC-Arte, Bogota, Colombia
Meer informatie over de sprekers is hier te vinden.

Moderators:
– Madelon van Schie, freelance curator en auteur
– Rieke Vos, freelance curator en auteur

Locatie: Stedelijk Museum (Teijin Auditorium), Museumplein 10, Amsterdam
Datum: 1 december 2015
Tijd: 15.00 – 17.30 uur
Voertaal: Engels