nieuws archief

overzicht

Juryleden Nederlandse inzending Biënnale van Venetië bekend

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het Mondriaan Fonds, dat op 7 januari plaatshad in het Tropenmuseum, maakte directeur Birgit Donker de namen van de vier juryleden voor de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië bekend. De juryleden zijn: Aernout Mik (beeldend kunstenaar en deelnemer tentoonstellingen Rietveldpaviljoen 1997 en 2007), Nathalie Hartjes (directeur Showroom MAMA), Mirjam Westen (conservator hedendaagse kunst Museum Arnhem) en Lorenzo Benedetti (curator, onder andere Rietveldpaviljoen 2013).

Via een open call nodigt het Mondriaan Fonds curatoren uit een plan te leveren voor de 57ste editie van de Biënnale van Venetië in 2017. De jury stelt uit de ingezonden plannen een shortlist van maximaal 5 plannen vast. De geselecteerde curatoren krijgen een uitnodiging om het beknopte plan uit te werken en in mei 2016 te presenteren aan de jury. De jury kiest vervolgens het beste plan en formuleert een advies aan het Mondriaan Fonds voor de definitieve benoeming van de curator van de Nederlandse inzending.

Het Nederlands paviljoen van de Biënnale van Venetië fungeert als een belangrijk podium dat bijdraagt aan de internationale uitstraling van kunst uit Nederland. Het maakt de productie van nieuw en actueel werk mogelijk en stelt relevante onderwerpen in de kunst en de samenleving aan de orde. Het Mondriaan Fonds is als opdrachtgever verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending en vraagt curatoren (persoon of collectief) met een beknopt te komen passend bij een statelijke manifestatie. Het gaat om plannen die een relevante ontwikkeling in de Nederlandse hedendaagse beeldende kunst in een internationale context tonen, gelaagd zijn en het (vak)publiek aan op meerdere fronten aanspreken, vooral visueel maar ook intellectueel.

Aanmelden als curator?
Curatoren kunnen tot en met 31 januari 2016 een brief met CV en een beknopt plan van maximaal 2 A4 sturen naar het Mondriaan Fonds, postbus 773, 1000 AT Amsterdam, of biennale@mondriaanfonds.nl. Het plan moet in ieder geval een samenvatting van het concept van de beoogde presentatie bevatten, een gemotiveerde shortlist van de beoogde kunstenaar(s) voor de presentatie en een beknopte beschrijving van de aanpak en tijdsplanning van de realisatiefase.

Klik hier voor aanvullende informatie en de voorwaarden.