nieuws archief

overzicht

68 plannen voor de Nederlandse inzending Biënnale Venetië in 2017

Aan de oproep van het Mondriaan Fonds om een plan in te dienen voor de Nederlandse inzending van de 57ste editie van de Biënnale van Venetië in 2017 is ruimschoots gehoor gegeven. Het fonds ontving 68 plannen van curatoren en curatorencollectieven. Naast freelancers hebben curatoren en directeuren van verschillende musea, presentatie-instellingen en kunstinitiatieven plannen ingediend. Het aantal voorgestelde solo- dan wel dubbel- of groepspresentaties houdt elkaar in evenwicht.

,,Een mooie oogst aan veelbelovende voorstellen”, zegt de directeur van het Mondriaan Fonds Birgit Donker. ,,Je ziet eraan af hoeveel talent Nederland in huis heeft. Het wordt nog een hele klus voor de jury om het allerbeste plan te selecteren.”

De plannen worden beoordeeld door een deskundige, internationaal georiënteerde jury die eind februari een shortlist van maximaal vijf plannen gaat samenstellen. De geselecteerde curatoren krijgen budget om hun plan verder uit te werken en zullen in mei hun plan presenteren aan de jury.

De jury bestaat uit Lorenzo Benedetti (curator, o.a. Nederlands paviljoen in Venetië 2013), Nathalie Hartjes (directeur Showroom MAMA), Aernout Mik (beeldend kunstenaar, o.a. deelnemer tentoonstellingen in het Nederlands paviljoen in 1997 en 2007) en Mirjam Westen (conservator hedendaagse kunst Museum Arnhem). Voorzitter zonder stemrecht is Birgit Donker.

De jury selecteert na de presentaties het meest geschikte plan en formuleert een advies aan het Mondriaan Fonds voor de benoeming van de curator van de Nederlandse inzending. De Biënnale van Venetië opent op 13 mei 2017.