nieuws archief

overzicht

Vijf plannen op shortlist Nederlands paviljoen Biënnale Venetië

Nederlands Paviljoen. Foto: Judith Jockel Nederlands Paviljoen. Foto: Judith Jockel

Het Mondriaan Fonds maakt bekend welke vijf plannen op de shortlist staan voor het Nederlands paviljoen op de 57ste Biënnale van Venetië in 2017.

Nadat het Mondriaan Fonds eind november 2015 een oproep deed aan curatoren om een plan in te sturen, ontving het 68 tentoonstellingsconcepten. Alle plannen zijn voorgelegd aan een jury, die onder de indruk was van de kwantiteit, de kwaliteit en de diversiteit van de ingediende voorstellen.

Uiteindelijk zijn vijf plannen geselecteerd voor verdere uitwerking:
– een tentoonstelling van Melanie Bonajo door curatoren Emma Panza en Maaike Gouwenberg;
– een tentoonstelling van Erik van Lieshout door curator Francesco Stocchi;
– een tentoonstelling van Renzo Martens met een curatorial advisory team bestaande uit Charles Esche, Charles Tumba en Els Roelandt;
– een tentoonstelling van Wendelien van Oldenborgh door curator Lucy Cotter;
– een tentoonstelling van Jennifer Tee door curatoren Hilde de Bruijn en Nina Folkersma.

De jury heeft gekozen voor een rijk geschakeerde selectie met onderling zeer verschillende projectvoorstellen die het meest aansluiten op de wens van het Mondriaan Fonds om relevante ontwikkelingen in de Nederlandse hedendaagse beeldende kunst in een internationale context te tonen. De kwaliteit van de kunstenaar en diens oeuvre, de reputatie van de curator, de meerwaarde van de samenwerking tussen de kunstenaar en curator en de relevantie van en verrassing in het voorstel waren daarbij doorslaggevend.

Melanie Bonajo  Erik van Lieshout  Institute for Human Activities Research Center, undisclosed location DR Congo, 2015

Wendelien van Oldenborgh, Cinema Bete & Deise, 2012-2013, HD film in architectuur, De Vleeshal, 2013 (ism If I Can’t Dance and Wilfried Lentz)  Jennifer Tee, performance: Concrete Interior, duration 20 min. Dancer Miri Lee The Soul in Limbo, Cobra Museum van Moderne Kunst. Fotografie: Ernst van Deursen

De jury zegt over de vijf geselecteerde voorstellen: “De jury is enthousiast over het werk van Melanie Bonajo. Het is energiek, kleurrijk en zet bestaande maatschappelijke verhoudingen op scherp, gebruikmakend van idiomen uit de populaire cultuur. Daarbij is de werkwijze van Bonajo representatief voor praktijken van een jongere generatie die uitgaat van collectiviteit en uitwisseling. Erik van Lieshout heeft vaker laten zien dat hij film en ruimtelijke installaties op intelligente wijze met elkaar kan combineren en een ruimte naar zijn hand kan zetten. Het plan belooft een spannende intensivering van het gesprek over de rol van kunst, politiek en het publiek, kenmerkend voor Van Lieshouts werk, en krijgt een meerwaarde binnen de context van de biënnale. De jury apprecieert de manier waarop Renzo Martens consistent de mechanismen van het economisch neo-liberalisme uitdaagt en bewondert diens doorzettingsvermogen en resultaten in Congo. De jury meent dat de micro-geografie van Venetië een relevant podium voor Martens is om zijn controversiële stellingname uit te buiten. Wendelien van Oldenborgh is een van de weinige Nederlandse kunstenaars die structureel gedegen inhoudelijk onderzoek doet naar de postkoloniale samenleving en deze weet te ontsluiten in heldere architecturale videopresentaties. Een presentatie van Van Oldenborgh in het Rietveldpaviljoen zou ruimte geven aan een onderwerp dat meer aandacht verdient binnen de Nederlandse beeldende kunst. Jennifer Tee’s werk is visueel aantrekkelijk en inhoudelijk gelaagd. In haar praktijk combineert zij abstracte vormen met mystieke concepten en rituelen en geeft zij een antwoord op het actuele dogma van de ratio. De plannen voor het paviljoen beloven een uitdagende multidisciplinaire tentoonstelling die ook goed communiceert naar een breed publiek.”

De vijf geselecteerde curatoren en kunstenaars hebben tot mei de tijd om hun plannen verder uit te werken en zullen deze medio mei aan de jury presenteren. Vervolgens zal de jury advies uitbrengen over de definitieve keuze voor de curator en kunstenaar van de Nederlandse inzending in 2017.

De jury bestaat uit Lorenzo Benedetti (curator, o.a. Nederlands paviljoen in Venetië 2013), Nathalie Hartjes (directeur Showroom MAMA), Aernout Mik (beeldend kunstenaar, onder meer deelnemer tentoonstellingen in het Nederlands paviljoen in 1997 en 2007) en Mirjam Westen (conservator hedendaagse kunst Museum Arnhem). Voorzitter is Birgit Donker, directeur Mondriaan Fonds.

Lees ook de blog van Birgit Donker ‘En de winnaars zijn….’ over de open call.

Download hier de high-res beelden.