nieuws archief

overzicht

Selectie Open Oproep Residency Arita, Japan

Arita, Japan Arita

In december 2015 schreef het Mondriaan Fonds samen met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de Open Oproep Residency Arita Japan uit. De aanleiding voor deze residency is de viering van het 400-jarig bestaan van het Japanse Arita-porselein in 2016. Er zijn twee residency periodes van drie maanden waarin een beeldend kunstenaar en een ontwerper samen werken met een ‘pottery’ in de Arita regio.
Het ontwerpersduo Scholten & Baijings en de Japanse ontwerper Teruhiro Yanagihara die betrokken zijn bij de viering van het 400-jarig bestaan van het Arita-porselein als art directors van het Arita 2016/ project, hebben in samenwerking met het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie deze residency opgezet om crossovers en experiment te stimuleren en nieuwe samenwerkingen tussen Nederlandse kunstenaars & ontwerpers en Japanse porseleinproducenten te initiëren. Dit initiatief sluit aan bij een breder cultureel samenwerkingsprogramma tussen Nederland en Kyushu. Kijk voor meer informatie op:www.hollandkyushu.com.

Uit totaal 66 aanvragen zijn twee ontwerpers en twee beeldend kunstenaars geselecteerd. De geselecteerde kunstenaars zijn:

Henri Jacobs
Sinds 2003 werkt Henri Jacobs aan een gestage stroom Journaaltekeningen: kleine waargenomen dingen, geometrische patronen, abstracte en figuratieve gedachtespinsels, ideeën over beeld en oppervlak. Alles kan uitgangspunt zijn voor een nieuwe journaaltekening. Vanuit zijn eigen blikveld tekent hij journaaltekeningen die proberen te raken aan de grote onderwerpen uit de actualiteit zoals global warming, global wars of global finance.
Tijdens de residency wil hij de geschiedenis van de Arita / Imari decoraties bestuderen en in de leer gaan bij een meesterschilder van het Arita / Imari porselein en onderzoeken of met zijn tekenwijze, een geconstrueerde tekentechniek met liniaal, tekenmal en passer, het porselein beschilderd kan worden.
Henri Jacobs, Journal Drawing 246, 19 June 2006 Paysage, watercolour and charcoal on paper

Ruta Butkute de Roo
Ruta Butkute gebruikt in haar installaties vaak prefab bouwmateriaal dat zij loskoppelt van zijn functionele toepassing. Zij is gefascineerd door het feit dat het materiaal zowel een ready-made is, als een ‘neutraal’ onderdeel van de gebouwde binnen- of buiten omgeving dat als afzonderlijk element zelden wordt opgemerkt. Butkute wil de specifieke vormen en tactiele eigenschappen van de verschillende materialen onder onze aandacht brengen. ‘Performativity’ is het sleutelwoord in haar werk.
Tijdens de residency wil zij een reeks sculpturen maken van materiaal uit de Arita fabrieken en deze combineren met haar eigen geproduceerde porseleinen objecten. Daarnaast wil zij zich concentreren op het proces van het maken en zich laten leiden door het gebruik van materiaal en de studie van lichaamstaal. De vraag die zij hierbij stelt is of de choreografie van het lichaam het sculpturale proces kan leiden. Dit onderzoek moet resulteren in een sculpturale installatie en een performance.
Ruta Butkute, Effort Graph, 2015, 800 x 250 x 280 cm, ceramic tiles, steel, german wheel, paper print, plastic tube, video projection, gallery Fons Welters

Naast deze beeldend kunstenaars zijn de ontwerpers Floris van Wubben en Jan Broekstra geselecteerd.

Beoordeling van de voorstellen
In de beoordeling heeft de adviescommissie allereerst gekeken naar de artistieke kwaliteit van de ontwerper en kunstenaar, en vervolgens naar de potentie van het voorstel in relatie tot de residency-plek. De geselecteerde ontwerpers en kunstenaars stellen een interessante dialoog voor tussen de lokale context en kwaliteiten in de Arita regio en hun eigen visie en kennis.