nieuws archief

overzicht

Stijn Huijts nieuwe curator Prospects & Concepts

Prospects & Concepts 2016 - Mondriaan Fonds toont talent. Art Rotterdam. Foto: Mark Niedermann Prospects & Concepts 2016 - Mondriaan Fonds toont talent. Art Rotterdam. Foto: Mark Niedermann

In februari 2017 zal het Mondriaan Fonds voor de vijfde keer de tentoonstelling Prospects & Concepts organiseren tijdens de internationale kunstbeurs Art Rotterdam in de Van Nellefabriek. Op de tentoonstelling is werk te zien van ruim zestig beeldend kunstenaars die in 2015 een financiële bijdrage ontvingen van het Mondriaan Fonds om een start te maken met hun carrière. Het Mondriaan Fonds heeft voor deze editie Stijn Huijts uitgenodigd de tentoonstelling samen te stellen. Huijts is artistiek directeur van het Bonnefantenmuseum Maastricht, waar hij sinds zijn aantreden onder meer de experimentele tentoonstellingsreeks Beating Around the Bush opzette en solotentoonstellingen realiseerde van Navid Nuur en Grayson Perry. Eerder maakte hij veel tentoonstellingen met hedendaagse kunstenaars als directeur van SCHUNCK* in Heerlen en De Domijnen in Sittard.

”Ik vind het bijzonder uitdagend en een groot voorrecht om weer eens intensief met jong talent te kunnen werken. Ik voel me zeer vereerd met deze belangrijke opdracht en ik ga er samen met de kunstenaars full force iets moois van maken.” (Stijn Huijts)

Het Mondriaan Fonds organiseert de tentoonstelling Prospects & Concepts jaarlijks om de zichtbaarheid van beginnende beeldend kunstenaars een extra impuls te geven. Door de nabijheid van Art Rotterdam krijgen kunstprofessionals en verzamelaars maar ook een brede groep geïnteresseerden de mogelijkheid met het werk van deze veelbelovende kunstenaars kennis te maken. Bij de laatste editie heeft de tentoonstelling in vijf dagen ruim 16.000 bezoekers getrokken. Deelnemende kunstenaars ontvingen positieve respons die in een aantal gevallen leidde tot aankopen, aanbiedingen van galeries, uitnodigingen voor tentoonstellingen, opdrachten en andere interessante contacten.

Ook is de tentoonstelling Prospects & Concepts een uitgelezen kans om te laten zien wat mede dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds tot stand is gekomen. De Werkbijdrage Jong Talent (18.000 euro) kan worden aangevraagd door kunstenaars tot vier jaar na hun afstuderen aan het kunstvakonderwijs. De bijdrage kan worden gebruikt voor alles dat verband houdt met nieuw, werk zoals onderzoek, materiaal, apparatuur en projecten in binnen- of buitenland.

Evenals de afgelopen jaren zal het Mondriaan Fonds voor deze tentoonstelling samenwerken met Tom Postma Design voor het ruimtelijk ontwerp en Team Thursday voor het grafisch ontwerp.

Prospects & Concepts – Mondriaan Fonds toont talent
Locatie: Van Nellefabriek, Van Nelleweg 1, Rotterdam
8 t/m 12 februari 2017