nieuws archief

overzicht

Het boek in de kunst

Het boek in de kunst - Een provocatie van de tijd Het boek in de kunst - Een provocatie van de tijd

Op 30 juni verscheen het essay Het boek in de kunst – Een provocatie van de tijd van kunstcriticus Roos van der Lint. Het essay – nummer elf in de essayreeks van het Mondriaan Fonds – werd gepresenteerd op de radiozender Amsterdam FM. Luister de uitzending hier terug. Ter gelegenheid van de verschijning van het essay heeft Roos van der Lint een keuze gemaakt uit een aantal bijzondere kunst- en kunstenaarsboeken. Deze worden gedurende de maanden juli, augustus en september aan het publiek gepresenteerd in de Centrale Openbare Bibliotheek (OBA) in Amsterdam, op een boekentafel ontworpen door Hendrik-Jan Hunneman.

Birgit Donker in haar blog over het essay van Van der Lint: ‘Het is een liefdesverklaring aan het kunstboek. Als ontmoetingsplek tussen kunstwerk en publiek; als uniek object; als medium.’

Het essay Het boek in de kunst – Een provocatie van de tijd gaat over kunst- en kunstenaarsboeken in het digitale tijdperk. Van der Lint ziet het boek in de kunst als een watervlug medium dat zich in de hoeken en kieren van het oeuvre van een kunstenaar kan ophouden, maar ook kan dienen als het enige platform van het werk. Het onttrekt zich aan de geoliede machine die de kunstwereld is geworden, staat los van regelgeving en looptijden, van financiële prognoses en bezoekersaantallen en de wensen van galeriehouders. Er is niet één kanaal waardoor het zich verplaatst; de bestemming kan zowel de papiermand als de collectie van een kunstmuseum zijn.

Met dit essay wil het Mondriaan Fonds aandacht vragen voor de belangrijke positie en de kwaliteit van kunstpublicaties in Nederland. Voor jongere kunstenaars kan een boekpublicatie de doorbraak betekenen, voor foto­grafen is het vaak dé manier om hun werk te tonen. Roos van der Lint toont in haar essay én in de expositie de verschillende vormen die het boek in de kunst kan aannemen: het boek over kunst of kunstenaars, de monografie, de catalogus, het kunstboek, de kunstenaarsroman. In welke vorm dan ook spelen ze een grote rol in het zichtbaar maken van kunst voor een passend publiek.

Het boek in de kunst – Een provocatie van de tijd verschijnt ook als e-book. De essays zijn hier te bestellen voor € 15, excl. eventuele verzendkosten. Het e-book (€ 8,99) is via verschillende webshops te bestellen (o.a. via de Apple Store, Boekenbestellen.nl, Bol.com en Google Play). Kijk op de leestafel voor de andere delen uit deze serie.

Presentatie Boek in de kunst
Centrale OBA, Oosterdokskade 143, Amsterdam
2e etage, bij de stripboekencollectie
Elke dag open van 10-22 uur, toegang gratis
Op donderdag 25 augustus om 16 uur geeft Roos van der Lint een rondleiding langs de boeken op de boekentafel. Aanmelden: rsvp@mondriaanfonds.nl

Het Mondriaan Fonds ondersteunt de productie van boeken – van technisch innovatieve uitgaven tot de klassieke monografie – via onder meer de Bijdrage Publicaties.