nieuws archief

overzicht

Nederland op Frankfurter Buchmesse

Fiona Tan, Nellie, 2013, video installation (loop 3 min. 9 sec.) Fiona Tan, Nellie, 2013, video installation (loop 3 min. 9 sec.)

Nederland en Vlaanderen presenteren zich dit jaar gezamenlijk als gastland op de internationale vakboekenbeurs de Frankfurter Buchmesse, die plaatsvindt van 19 tot en met 23 oktober. Gezamenlijk ontwikkelen zij een interdisciplinair programma in het speciaal ingerichte paviljoen van 2.300 m² en in verschillende Duitse steden, onder het motto ‘Dit is wat we delen’. In totaal zijn er dit jaar in Duitsland meer dan 400 evenementen geprogrammeerd. Het programma omvat tentoonstellingen op het gebied van kunst, design en architectuur, virtual reality, theater- en filmfestivals en literaire ontmoetingen.

Dit najaar wordt in Frankfurt op diverse locaties werk van kunstenaars uit Nederland en Vlaanderen gepresenteerd. Het Museum voor Moderne Kunst (MMK) in Frankfurt toont van 17 september tot en met 15 januari een grote solotentoonstelling van beeldend kunstenaar Fiona Tan; Birgit Donker is een van de sprekers tijdens de opening. Van 15 oktober tot en met 16 april is in het MMK een tentoonstelling met Willem de Rooij te zien. Presentatie-instelling basis toont van 14 oktober tot en met 18 december werk van Nederlandse, Vlaamse en Duitse kunstenaars gemaakt tijdens een werkperiode in residencies in Antwerpen, Rotterdam en Frankfurt. Fotografie Forum Frankfurt presenteert werk van Hanne van der Woude van 24 september tot en met 4 december. Kunsthistoricus Roos van der Lint stelt speciaal voor de Buchmesse een boekentafel samen met een selectie bijzondere kunst- en kunstenaarsboeken, waarbij een discussie zal plaatsvinden over het belang van kunstboeken onder leiding van Guus van Engelshoven.

Het Mondriaan Fonds draagt bij aan deze presentaties met middelen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren verzorgen de praktische organisatie van de gastlandpresentatie, met Bart Moeyaert als artistiek leider.