nieuws archief

overzicht

Kunst uit Nederland dit najaar volop aanwezig in Frankfurt

MMK - Willem de Rooij MMK - Willem de Rooij

Het Museum für Moderne Kunst (MMK) in Frankfurt toont van 14 oktober tot en met 8 januari 2017 de solotentoonstelling Entitled van Willem de Rooij. In deze tentoonstelling creëert De Rooij een interactie tussen drie van zijn bestaande series van werken: texielwerken (die hij maakt sinds 2007), achttien Index-panels (2003) en de sportkledingcollectie Fong Leng. Het museum presenteert tevens een omvangrijke overzichtstentoonstelling van Fiona Tan: Geography of Time, tot en met 15 januari. Naast bestaande werken uit haar filmisch oeuvre – zoals de dubbele projectie Rise and Fall, een van de werken waarmee Tan in 2009 Nederland vertegenwoordigde tijdens de 53ste Biënnale van Venetië – is nieuw werk te zien.

Beide tentoonstellingen maken deel uit van het Nederlands-Vlaamse eregastprogramma op de Frankfurter Buchmesse. Ook op andere locaties in Frankfurt wordt dit najaar werk van kunstenaars uit Nederland en Vlaanderen gepresenteerd. Presentatie-instelling basis toont van 14 oktober tot en met 18 december werk van Nederlandse, Vlaamse en Duitse kunstenaars gemaakt tijdens een werkperiode in residencies in Antwerpen, Rotterdam en Frankfurt. Fotografie Forum Frankfurt presenteert werk van Hanne van der Woude van 24 september tot en met 4 december.

Daarnaast presenteren het Mondriaan Fonds en Kunstenpunt (Flanders Arts Institute) een selectie van 32 recente en bijzondere kunst(enaars)boeken uit Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse, van 19 tot 23 oktober. De selectie werd gemaakt door kunsthistoricus Roos van der Lint voor Nederland en door vormgever, uitgever en curator Luc Derycke voor Vlaanderen. De kunst(enaars)boeken worden gepresenteerd op een gezamenlijke stand met de Best Verzorgde Boeken uit Vlaanderen en Nederland.

Op 20 oktober van 14:30 tot 16:00u vinden in hal 4.1. (Art+) van Frankfurter Buchmesse panelgesprekken plaats over kunstenaarsboeken met als sprekers Roger Willems (Roma Publications), Astrid Vostermans (Valiz), Luc Derycke (MER. Paper Kunsthalle), Sofie Dederen (Frans Masereel Centre), Tamara Berghmans (Fotomuseum Antwerpen). Moderator: Guus van Engelshoven (de Appel arts centre). Bezoekers die deze panelgesprekken willen bijwonen kunnen 50 procent promotiereductie krijgen (balie FBM16 team).

Het Mondriaan Fonds draagt bij aan deze presentaties met middelen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Nederland en Vlaanderen presenteren zich dit jaar onder het motto ‘Dit is wat we delen’ gezamenlijk als gastland op de Frankfurter Buchmesse, de grootste internationale vakboekenbeurs ter wereld. Door het Nederlandse en Vlaamse Letterenfonds is een gezamenlijk en multdisciplinair programma ontwikkeld voor het speciaal ingerichte paviljoen van 2.300 m² op de Buchmesse, elders in Frankfurt en in verschillende Duitse steden. Dit jaar zijn meer dan vierhonderd evenementen geprogrammeerd.

Zie voor het volledige programma: www.frankfurt2016.com