nieuws archief

overzicht

Het geëmancipeerde museum, een essay door Steven ten Thije

Essay - Steven ten Thije Essay - Steven ten Thije

Kunsthistoricus en onderzoeker Steven ten Thije schreef op verzoek van het Mondriaan Fonds het essay ‘Het geëmancipeerde museum’. In deze publicatie gaat hij op zoek naar een toekomst waarin kunstmusea onderdeel kunnen worden van een nieuwe emancipatiebeweging. Een toekomst waarin musea een open omgeving bieden waar de kwaliteit van het museumbezoek voorop staat en bezoekers worden uitgedaagd om zelf keuzes te maken.

Ten Thije zoekt op een persoonlijke manier naar het belang van kunstmusea in een samenleving die steeds meer uiteenvalt. Ondanks het ongekende succes van musea om mensen massaal te verleiden tot een bezoek, is de toekomst van het museum niet zeker. Voor de buitenstaander mogen de musea er rustig en zelfverzekerd bij staan, maar de barsten in de samenleving raken ook dit nobele toonhuis. De spanningen tussen hoog en laag, nieuwkomer en autochtoon, rijk en arm nestelen zich stilletjes als betonrot in de fundamenten van het museum. De samenleving is op drift en het museum moet meebewegen.

Het essay wordt op 9 december officieel gepresenteerd in De Unie in Rotterdam met een openbaar gesprek vol praktijkvoorbeelden en toekomstvisies.

Het essay is het twaalfde deel in een serie essays die in opdracht van het Mondriaan Fonds zijn geschreven. Het is verschenen als gedrukte publicatie, die hier te bestellen is voor € 15 (excl. verzendkosten) en als e-book. Het e-book (€ 8,99) is via verschillende webshops verkrijgbaar, waaronder de Apple Store, Boekenbestellen.nl, Bol.com en Google Play.