nieuws archief

overzicht

Thies Koggel wint Prijs Jong MonumentenTalent 2016

Winnaar Prijs Jong MonumentenTalent 2016 Winnaar Prijs Jong MonumentenTalent 2016

Zojuist is tijdens het Nationaal Monumentencongres in Rotterdam bekendgemaakt dat Thies Koggel (25) medewerker van de landgoederen de Wiersse en Twickel de winnaar is van de Prijs Jong MonumentenTalent 2016. In aanwezigheid van zeshonderd professionals op het gebied van monumenten en historisch vastgoed ontving Koggel de prijs uit handen van juryvoorzitter Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De winnaar ontvangt een persoonlijk ontwikkeltraject binnen de erfgoedsector, aangeboden door het Mondriaan Fonds.

Voor het derde jaar op rij werden talenten in de monumentensector in het zonnetje gezet. Dit jaar heeft de jury zich gebogen over 22 jonge restauratoren, projectleiders, uitvoerders, duurzaamheidsexperts, beleidsmedewerkers en vele andere jonge erfgoedprofessionals. Uit deze groep koos de jury drie genomineerden. Naast Koggel waren dat Vera Driessen (28) beleidsmedewerker cultuurhistorie bij Gemeente De Ronde Venen en Marlieke Damstra (25) coördinator communicatie en medewerker onderzoek bij de Stichting Historische Interieurs in Amsterdam.

De jury roemt Koggel omdat hij zich al op jonge leeftijd heeft onderscheiden in het groene erfgoeddomein. Hij laat in zijn werk zien dat hij in het onderhouden van historische landgoederen de combinatie zoekt én vindt tussen ambacht en onderzoek. Zijn talent wordt duidelijk in zijn veelzijdige werk op twee toonaangevende landgoederen in Oost-Nederland, De Wiersse en Twickel. Hij doet werkvoorbereiding, onderzoek, calculaties en advisering voor beheersmaatregelen en weet aan bestaande waarden nieuwe waardering toe te kennen. Met de werkvoorbereiding van de SIM-subsidie is hij bovendien in de praktijk bezig met de waardebepalingen van de landgoederen, zowel in culturele als financiële zin.

Prijs Jong MonumentenTalent
De Prijs is ingesteld om jong talent in de monumentensector in de schijnwerpers te zetten en frisse ideeën en nieuwe energie met elkaar te delen. De prijs bevordert de verbinding van generaties in de erfgoedsector en genereert positieve aandacht voor cultureel erfgoed en jonge professionals. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het Nationaal Monumentencongres en wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De winnaar krijgt een gepersonaliseerd ontwikkelingstraject aangeboden door het Mondriaan Fonds.