nieuws archief

overzicht

Twee artistieke speelfilms geselecteerd voor De Verbeelding

De Verbeelding De Verbeelding

De filmprojecten Kala-a-zar van Janis Rafa met producent SNG Film en Dreamlife van Melvin Moti met producent KeyFilm zijn geselecteerd voor De Verbeelding 2016. De twee projecten ontvangen ieder een gezamenlijke realiseringsbijdrage van 300.000 euro van het Nederlands Filmfonds en het Mondriaan Fonds.
De Verbeelding biedt beeldend kunstenaars samen met filmproducenten de mogelijkheid een artistieke film van speelfilmlengte te realiseren. Een gezamenlijke commissie selecteerde deze twee films uit dertien aanvragen die werden ingediend.

Kala-a-za
Scenario en regie: Janis Rafa
Producent: SNG Film, Digna Sinke
Logline: Kala-a-zar is een hybride film over een jong stel dat zich ontfermt over dode dieren om zo hun leven zin te geven.

Dreamlife
Scenario en regie: Melvin Moti
Producent: KeyFilm, Hans de Wolf en Hanneke Niens
Logline: In een diepe grot, uit een diepe slaap, ontwaakt een geoloog in een oneindige droom.

De films gaan uiterlijk eind 2018 in première, in principe gevolgd door roulatie in de Nederlandse bioscoop. De bijdrage is bedoeld voor films die hun oorsprong vinden in de beeldende kracht van het medium; die de grenzen tussen beeldende kunst en film verkennen en die de artistieke potentie hebben om op internationale filmfestivals geselecteerd te worden.

De Verbeelding 2016 is het vervolg op drie eerdere edities waaruit negen films zijn voortgekomen:

History’s  Future  van Fiona Tan (producent: Family Affair Films), geselecteerd voor diverse (inter)nationale festivals waaronder Rotterdam International Film Festival – Tiger Awards Competition 2016 en genomineerd voor de Grand Prize op het Jeonju Film Festival 2016.
Werk van Erik van Lieshout (producent: Popov Film), vertoond op Rotterdam International Film Festival en het European Media Art Festival 2015.
De Stillen van Ricky Rijneke (producent: Rotterdam Films), vertoond op tientallen festivals waaronder Moskou, Wroclaw, Sarajevo en Sao Paulo. Prijzen en nominaties o.a. in Los Angeles, Berlijn, Toronto, Sao Paulo en Rotterdam, in Nederland in december 2014 in roulatie.
Winterland van Dick Tuinder (producent: Column Film),  selectie Nederlands Filmfestival 2009, Internationaal Filmfestival Rotterdam – Dutch Treat 2010.
Winterstilte van Sonja Wyss (producent SNG Film), winnaar Gouden Kalf beste sound design 2008, vertoond op Forum Berlinale 2008 en tientallen andere festivals.
C’est déja l’été van Martijn Maria Smits (producent: De Productie), Gouden Kalf voor beste muziek 2008, Tiger Award Competitie IFFR.

In postproductie is Beyond Index van Gerald van der Kaap (producent: Stichting Interakt) en in productie zijn de films Possessed van Daniel van der Velden, Vinca Kruk en Rob Schröder
(producent: Dutch Mountain Film) en Citizens of Nature van  Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan (producent: Stichting seriousFilm).

Het Mondriaan Fonds en het Nederlands Filmfonds hebben inmiddels besloten door te gaan met De Verbeelding in 2018.