nieuws archief

overzicht

In gesprek over Het geëmancipeerde museum van Steven ten Thije

Foto Bijeenkomst Het geëmancipeerde museum

Op vrijdag 9 december organiseerde het Mondriaan Fonds in De Unie in Rotterdam een openbaar gesprek naar aanleiding van het door kunsthistoricus en onderzoeker Steven ten Thije geschreven essay Het geëmancipeerde museum. In dit boek gaat Ten Thije op een persoonlijke manier op zoek naar het belang van kunstmusea in een samenleving die steeds meer uiteenvalt.

Ten Thije schetste voor het aanwezige publiek het kader van zijn essay. Onder leiding van Mariette Dölle (directeur van Museum Kranenburgh), gingen Dirk Snauwaert (artistiek directeur Wiels Centrum voor Hedendaagse Kunst), Elinor Morgan (senior curator Middlesbrough Institute of Modern Art) en Charl Landvreugd (beeldend kunstenaar en artistic researcher) met elkaar in gesprek over de manieren waarop het museum een meer gediversifieerd publiek kan bereiken.

Laure van den Hout maakte in opdracht van het Mondriaan Fonds een verslag van de avond. Het verslag met nawoord van Steven ten Thije is hier te downloaden.

Het essay is onderdeel van een essayreeks over onderwerpen die raken aan het werkterrein van het Mondriaan Fonds: beeldende kunst en erfgoed en is hier te bestellen.