nieuws archief

overzicht

‘Speculative art history, and other forms of periodisation through curating’ lezing door Inti Guerrero

Inti Guerrero Inti Guerrero

Op 31 maart organiseert het Mondriaan Fonds in samenwerking met het Prins Claus Fonds een lezing door Inti Guerrero. Guerrero is de Estrellita B. Brodsky Adjunct curator of Latin American Art van Tate in London en curator van de 38ste  editie van de EVA International – Ireland’s Biennial in Limerick, 2018. 

Inti Guerrero bespreekt in zijn lezing de mogelijkheden en beperkingen bij het cureren van tentoonstellingen die een speculatieve kunstgeschiedenis voorstellen. Hij gaat in op een nieuwe vorm van tentoonstellen, ‘global hanging’, in de Tate en de tentoonstelling Chronicles of Interventions die hij samenstelde met Shoair Mavlian voor Tate Modern en TEOR/éTica (Costa Rica, 2014). Deze tentoonstelling is gebaseerd op een installatie / tentoonstelling uit 1984 door het kunstenaarscollectief Group Material, een groep die pionierde met experimentele vormen van de historische periodisering in tentoonstellingen.

Daags voor het Brexit referendum opende Tate Modern haar nieuwe vleugel The Switch House. Het museum gebruikte deze gelegenheid om haar internationale collectie op een nieuwe manier tentoon te stellen door gebruik te maken van verschillende experimentele tentoonstellingsgenres.
Een presentatie die probeert het West-Europese-Amerikaanse canon van de kunstgeschiedenis te ontwrichten; daarmee pleitend voor een dialoog over het internationalisme in reactie op de huidige opkomst van nationalisme.

De Estrellita B. Brodsky Adjunct Curator of Latin American Art is onderdeel van Tate’s wens om de representatie van kunst uit Latijns-Amerika in de collectie van het museum verder te ontwikkelen. Met deze functie wil het museum het commitment over kennis en expertise in Latijns-Amerikaanse kunst versterken.

Van 27 tot 31 maart is Inti Guerrero te gast in het bezoekersprogramma van het Mondriaan Fonds en zal hij verschillende instellingen en kunstenaars in Nederland bezoeken. Het fonds nodigt buitenlandse gasten uit zich te oriënteren op de actuele ontwikkelingen in de kunst in Nederland. Het fonds wil internationale belangstelling wekken voor hedendaagse kunst in Nederland en de positie daarvan in het buitenland te versterken.

De lezing heeft plaats in de Prince Claus Fund Gallery waar de tentoonstelling Meyina van de invloedrijke hedendaagse kunstenaar El Anatsui (1944, Ghana/Nigeria) te zien is. Anatsui is bekend door zijn wandkleden van flessendopjes en oogst veel lof, waaronder een oeuvreprijs tijdens de Biënnale van Venetië in 2015 en een Prins Claus Prijs in 2009. Meyina is nog tot en met 28 april 2017 te zien.

Datum: vrijdag 31 maart 2017
Aanvang: 19.15-20.30 uur (inloop 19.00 uur)
Locatie: Prince Claus Fund Gallery, Herengracht 603, Amsterdam
Voertaal is Engels
Toegang is gratis
Reserveren via Haco de Ridder: h.deridder@mondriaanfonds.nl