nieuws archief

overzicht

De oogst van vier jaar opdrachtgeverschap

Cover Opdrachtgeverschap Cover Opdrachtgeverschap

Samen met het jaarverslag publiceert het Mondriaan Fonds een publicatie én online platform over opdrachtgeverschap. Verspreid over Nederland zijn ruim honderd publiek toegankelijke kunstprojecten tot stand gekomen uit samenwerkingen tussen kunstenaars en alle denkbare opdrachtgevers; publiek of privaat.

Deze publicatie toont de rijke oogst van de eerste vier jaar opdrachtgeverschap die met een bijdrage van het Mondriaan Fonds tot stand kwam. Het kan gaan om een installatie, een beeld, videowerk, portretten of andere vormen van kunstwerken; met een permanent of tijdelijk karakter. Zo ontving Gemeente Amersfoort een bijdrage voor een opdracht aan beeldend kunstenaar Peter Stel. Op uitnodiging van de gemeente realiseerde Stel voor het nieuwe Eemplein in de binnenstad van Amersfoort het werk ‘Alles wat ik zie is van mij’, een ronde sculptuur die langzaam ronddraait. Of portretteerde kunstenaar Henk Hage in opdracht van de Pompestichting de bewoners van een Long Stay TBS kliniek in Zeeland.

Publicatie en online platform tonen niet alleen de rijkdom aan opdrachten maar ook dat iedereen opdrachtgever kan zijn. Van ziekenhuizen, boerenbedrijven en scholen tot kerken, de Nationale Opera en een winkeliersvereniging. Het Mondriaan Fonds kan maximaal vijftig procent van de projectkosten bijdragen. De oogst zal op het online platform worden aangevuld met nieuwe projecten.

Bekijk hier de publicatie online: