nieuws archief

overzicht

Stedenbouw onder leiding van kunstenaars lezing door Lewis Biggs

Folkestone Triennial 2014: The Electrified Crossing by Gabriel Lester Folkestone Triennial 2014: The Electrified Crossing by Gabriel Lester

Op 3 mei organiseert het Mondriaan Fonds in samenwerking met het Nieuwe Instituut in Rotterdam een lezing door Lewis Biggs.

Sinds hij zijn functie als directeur Tate Liverpool in 2000 verruilde voor die van artistiek directeur en CEO van de Liverpool Biënnale heeft Lewis een programma gecreëerd dat de theorie en praktijk van beeldende kunst integreerde met stedenbouwkundige strategieën. Onder zijn voorzitterschap onderzoekt het Institute for Public Art praktijken die zijn gewijd aan het onderzoek, de verspreiding en een pleidooi stedenbouw onder leiding van kunstenaars.

In de Engelse stad Folkestone ‘produceerde’ de eerste drie edities van de Triënnale nieuwe openbare ruimte en wegen, terwijl tegelijkertijd het bewustzijn van burgers voor de stad werd versterkt en verrijkt. De lezing van Biggs zal de verschillende vormen van door kunstenaars geleide stedenbouw illustreren aan de hand van bestaande voorbeelden uit de praktijk van de Folkstone Artworks Collection en een vooruitblik op de komende Folkestone Triennial (2 September-5 November 2017).

Van 1 tot en met 5 mei is Lewis Biggs te gast in het bezoekersprogramma van het Mondriaan Fonds en zal hij verschillende instellingen en kunstenaars in Nederland bezoeken. Het fonds nodigt buitenlandse gasten uit zich te oriënteren op de actuele ontwikkelingen in de kunst in Nederland. Het fonds wil internationale belangstelling wekken voor hedendaagse kunst in Nederland en de positie daarvan in het buitenland te versterken.

Datum: woensdag 3 mei 2017
Tijd: 19:15-20:45u
Locatie: Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam
Voertaal is  Engels
Toegang is gratis
Reserveren via Haco de Ridder: h.deridder@mondriaanfonds.nl.

Ook is het mogelijk aan de Wednesday Bite om 18:30u met soep en brood of quiche met salade voor € 7,50 deel te nemen. Diner vouchers zijn via de link te verkrijgen.