nieuws archief

overzicht

Nederlandse aanwezigheid in Venetië

Biennale-Arte-Venezia-2017-logo Biennale-Arte-Venezia-2017-logo

Deze zomer is op verschillende locaties in Venetië kunst uit Nederland te zien. Allereerst opent minister Bussemaker op 10 mei om 12 uur de tentoonstelling Cinema Olanda, de Nederlandse inzending voor de 57ste Biënnale van Venetië. Op uitnodiging van het Mondriaan Fonds tonen kunstenaar Wendelien van Oldenborgh en curator Lucy Cotter in het Rietveldpaviljoen een architectonische installatie waarin drie werken zijn geïntegreerd, waaronder Van Oldenborghs nieuwe film Cinema Olanda.

Naast de Nederlandse inzending zijn ook andere kunstenaars en curatoren uit Nederland betrokken bij landenpaviljoens met een bijdrage van het Mondriaan Fonds. Het Finse paviljoen toont de installatie The Aalto Natives van kunstenaars Nathaniel Mellors en Erkka Nissinen met Xander Karskens (artistiek directeur Cobra Museum, Amstelveen) als curator. Beide kunstenaars hebben elkaar ontmoet tijdens een residency op de Rijksakademie in Amsterdam. Karskens heeft eerder met Nissinen en Mellors gewerkt in De Hallen Haarlem. Dit museum heeft ook werk van beide kunstenaars in de collectie. The Aalto Natives richt zich op clichés rond de Finse geschiedenis en nationale identiteit.
In het Antarctic paviljoen neemt Sybren Renema deel aan een tentoonstelling, waarvoor hij het videowerk Discovery en de sculptuur Great God! This is an awful place maakte. In de internationale hoofdtentoonstelling VIVA ARTE VIVA, onder curatorschap van Christine Macel (Frankrijk), is werk te zien van onder anderen Sebastián Díaz Morales, woont en werkt in Nederland.  
Het Mondriaan Fonds heeft bijgedragen aan de presentaties van Nathaniel Mellors en Erkka Nissinen met een Bijdrage Presentatie Buitenland. Sebastián Díaz Morales en Sybren Renema ontvingen een Projectinvestering Kunstenaar.
Philip Schütte, SUN , 2017, interactieve installatie.
Verder toont Philip Schütte bij vap992_ zijn SUN project, dat hij speciaal maakte voor de Prospects & Concepts startersexpositie van het Mondriaan Fonds, afgelopen februari tijdens Art Rotterdam. Schütte is gefascineerd door de psychische, fysieke en sociale impact van het digitale op de mens. Hij wil bijdragen aan de verzoening tussen de mens en het algoritmisch materialisme. Te zien tot en met 25 juni (Fondamenta Sant’Anna, 992).

Ten slotte presenteert Dropstuff.nl tijdens de preview-dagen van 10 tot en met 12 mei een mediakunst-project op de kade bij boothalte Arsenale: The Fair Grounds. Deze installatie bestaat uit zes ‘kiddy rides’ in de kleuren van ‘De Stijl’ die achter elkaar zijn geplaatst. Bezoekers kunnen met een virtualreality-bril op plaatsnemen en reizen als een massatoerist in een achtbaan van Venetië naar Amsterdam.