nieuws archief

overzicht

Cinema Olanda – een publieksprogramma in Nederland

Wendelien van Oldenborgh, Prologue: Squat/Anti-Squat (production image), 2016 Wendelien van Oldenborgh, Prologue: Squat/Anti-Squat (production image), 2016

Vanaf 13 juni heeft het Nederlandse paviljoen in Venetië een dependance in Nederland. Voor deze editie is een uitgebreid programma in eigen land gekoppeld aan de Nederlandse inzending Cinema Olanda. Het samenwerkingsproject van Wendelien van Oldenborgh en curator Lucy bevraagt het (inter)nationale beeld van Nederland in relatie tot de veranderende Nederlandse samenleving. Met een multidisciplinair programma van tentoonstelling, performances, screenings en debatten worden de onderliggende vragen die de tentoonstelling oproept “thuis gebracht” in Nederland. Het programma vindt plaats bij Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam en het Stedelijk Museum Amsterdam.

“Met Cinema Olanda hebben ze letterlijk en figuurlijk een nieuwe laag, nieuwe inhoud toegevoegd aan het paviljoen – en daarmee ook aan een bepaald beeld van de Nederlandse samenleving”, aldus minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in haar openingstoespraak ter gelegenheid van de opening van het Nederlandse paviljoen op 10 mei 2017.

17 juni  – 20 augustus
Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam
Cinema Olanda: Platform
Witte de With verandert in een podium voor groepen en individuen die een inspiratiebron vormden voor Cinema Olanda. Activisten, filmmakers, kunstenaars en onderzoekers zijn uitgenodigd om een reeks live evenementen samen te stellen en hun praktijk te presenteren in een wisselende opstelling met onder meer filminstallaties van Van Oldenborgh.

Cinema Olanda: Platform omvat onder meer live opnames van kunstenaar Quinsy Gario’s talkshow Roet in Het Eten; een programma van filmvertoningen en lezingen samengesteld door de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA); een archiefproject voor The Black Archives, uitgevoerd door New Urban Collective; een vijfdaags programma Dekoloniale opties: de toekomst van het dekoloniseren door First Things First en een audiovisuele installatie door kunstenaar/schrijver Charl Landvreugd.
www.wdw.nl

30 juni
Stedelijk Museum, Amsterdam
Stedelijk Statements: Lucy Cotter & Wendelien van Oldenborgh
Een programma met Wendelien van Oldenborgh en Lucy Cotter gericht op sociale verbeelding en de rol van kunst en populaire cultuur daarbinnen. Het programma omvat een lezing door Cotter, gevolgd door een screening van Sound Track Stage (2006-2008), een vroeg werk van Van Oldenborgh over de hiphop- en gabbercultuur. Met bijdragen van fotograaf Ari Versluis en schrijver/curator David Dibosa. Deze presentatie maakt deel uit van de Stedelijk Statements serie.
www.stedelijk.nl

Cinema Olanda, Live event in Venetië
23 juni
Op 23 juni zal in het Nederlandse paviljoen in Venetië een live event plaatsvinden. Schrijver en curator Sarat Maharaj gaat in gesprek met Wendelien van Oldenborgh en Lucy Cotter. Avery Gordon (auteur van o.a. Ghostly Matters; Haunting and the Sociological Imagination, 2008) en Gloria Wekker (auteur van o.a. White Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race, 2016) bieden vervolgens hun eigen perspectieven op de tentoonstelling en gaan met elkaar in discussie.
Locatie: Nederlands paviljoen, Giardini, Venetië

Geweest
13 Juni
EYE Filmmuseum, Amsterdam
Artist’s talk and screening
Patricia Pisters (Amsterdam School for Cultural Analysis) ging in gesprek met Wendelien van Oldenborgh over haar praktijk en filmmakers Pedro Costa en Glauber Rocha, die ook een uitgesproken filmische vorm zochten voor sociaal engagement. Tijdens het gesprek werden fragmenten vertoond uit het werk van Van Oldenborgh en Costa en Rocha. Deze presentatie maakte deel uit van de serie EYE on ART.
www.eyefilm.nl

Het Mondriaan Fonds is verantwoordelijk voor de Nederlandse aanwezigheid tijdens de Biënnale van Venetië. Voor de 57ste editie van de biënnale heeft het fonds opnieuw een open oproep gedaan aan curatoren om samen met een of meerdere kunstenaars een plan te maken. Cinema Olanda werd unaniem door de jury gekozen uit een shortlist van de oorspronkelijk 68 voorstellen.

Cinema Olanda wordt georganiseerd in partnerschap met de Akademie van Kunsten (KNAW), Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA) van de UvA, Wilfried Lentz Rotterdam en Nuova Icona, Venetië en wordt ondersteund door CBK Rotterdam, BPD en de Gemeente Rotterdam.

De tentoonstelling Cinema Olanda is tot en met 26 november 2017 te zien in Venetië.

Klik hier voor meer informatie over de Nederlandse inzending en over het publieksprogramma