nieuws archief

overzicht

Oproep culturele activiteiten in het buitenland

Tijdens een door DutchCulture georganiseerde bijeenkomst over Buitengaats, het jaarlijkse overzicht van Nederlandse culturele activiteiten in het buitenland, werden makers en instellingen opgeroepen hun internationale activiteiten door te geven. Hierdoor kan nog beter inzichtelijk gemaakt worden welke bewegingen kunstenaars over de wereld maken. Birgit Donker over Buitengaats: “Door Buitengaats zie je in een oogopslag hoe veel in het buitenland gebeurd. Het zal nooit volledig zijn, maar kan wel vollediger. Met zo’n lijst vier je hoe goed Nederlandse kunst het in het buitenland doet.” Iedereen die een culturele activiteit ontplooit in het buitenland kan dit melden via het contactformulier voor Buitengaats.

Het Mondriaan Fonds biedt middels een digitale wereldkaart eveneens een overzicht van internationale activiteiten waaraan het fonds bijdraagt. De kaart geeft een rijk beeld van de zichtbaarheid van Nederland in het buitenland en de variëteit van de bijdragen. Zo omvatten de internationale activiteiten van het Mondriaan Fonds: de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië, de jaarlijkse oriëntatiereis, het bezoekersprogramma voor buitenlandse kunstprofessionals, gastateliers in het buitenland voor kunstenaars en bemiddelaars, en de presentatie van hedendaagse beeldende kunst uit Nederland door buitenlandse instellingen en op buitenlandse kunstbeurzen. De informatie op deze kaart is ook opgenomen in Buitengaats.

Klik hier voor het contactformulier waarmee makers en instellingen die activiteiten in het buitenland hebben hun internationale activiteiten kunnen doorgeven aan Buitengaats. Zie ook de Facebookgroep waar deelnemers aan Buitengaats ideeën, ervaringen en kennis rondom ‘Buitengaats gaan’ oftewel culturele activiteiten in het buitenland kunnen uitwisselen.