nieuws archief

overzicht

Start culturele seizoen 2017-2018

© GOGBOT © GOGBOT

Met de Uitmarkt afgelopen weekend en de vele andere festivals in de komende weken gaat het Nederlandse culturele seizoen 2017-2018 van start. De maand september kenmerkt zich door vele openingen, tentoonstellingen en andere activiteiten op het gebied van beeldende kunst en cultureel erfgoed. Het Mondriaan Fonds droeg aan diverse projecten bij: van nieuwe installaties in de Hortus Haren tot een onderzoeksproject in het ENCI-gebied in Maastricht, van een tentoonstelling over Emanuel de Witte in het Stedelijk Museum Alkmaar tot het GOGBOT festival in Enschede.

Lees ook de blog Geef kunst de ruimte, die Birgit Donker (directeur van het Mondriaan Fonds) schreef over het Paradisodebat, dat Kunsten92 jaarlijks organiseert bij de opening van het culturele seizoen.

Hortus Haren – Verloren en Hervonden
Vanaf 2 september zijn in de Hortus Haren nieuwe installaties te zien. Kunstenaars Sjaak Langenberg & Rosé de Beer, Wineke Gartz en Gabriel Lester kregen van TAAK en Hortus Haren opdracht werk te maken. Langenberg & De Beer bouwen een hortus hermitage, Gartz ontwierp een video-installatie en Lester een tweeluik dat tevens in het Groninger Museum te zien is. De kunstenaars brachten tijdens de ontwikkelfase van het werk een periode door in de residentie bij de Hortus. Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Opdrachtgeverschap toe.

Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied – ‘OVERGANGSZONE’
Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied ontving een Bijdrage Opdrachtgeverschap voor een onderzoeksproject ‘OVERGANGSZONE’ met twaalf kunstenaars: Joep Vossebeld, Sanne Vaassen, Jan Simon Weins, Charlotte Koenen, Maarten Davidse, Charlotte Lagro, Christian Berens, Gladys Zeevaarders, Eline Kersten, Renan Schulze, Miriam Sentler, Karel Dicker. Gedurende een jaar doen de kunstenaars onderzoek naar plekken van het ENCI-gebied dat onderhevig is aan een transformatieproces, in samenwerking met betrokken partijen, en maken werk. Curator/kunstenaar Krien Clevis nam het initiatief voor het project. Op 3 september vindt een publieksmoment omtrent het onderzoek plaats en op 1 september opent de bijbehorende tentoonstelling PIONEERS in het ARCHIEF/Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL).

Emanuel de Witte, De binnenplaats van de Beurs in Amsterdam, 1653. Olieverf op paneel, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam; bruikleen Stichting Willem van der Vorm. Foto Studio Tromp, Rotterdam.

Stedelijk Museum Alkmaar – Meester van het Licht: Emanuel de Witte
Om te vieren dat Emanuel de Witte 400 jaar geleden in Alkmaar werd geboren, wijdt het Stedelijk Museum Alkmaar een tentoonstelling aan deze 17e eeuwse kunstenaar. Het is de eerste keer dat er een monografische tentoonstelling aan Emanuel de Witte wordt gewijd. Met bijzondere bruiklenen uit binnen- en buitenlandse collecties toont Stedelijk Museum Alkmaar de veelzijdigheid van De Witte’s oeuvre en zijn meesterschap in perspectief en licht. De tentoonstelling is te zien vanaf 23 september. Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Instellingen toe.

PLANETART – GOGBOT 2017
Van 7 t/m 10 september vindt het GOGBOT festival 2017 plaats. Het is de veertiende editie van het festival op het snijvlak van actuele kunst, creatieve technologie, elektronische muziek en populaire cultuur. Het festival richt zich op een breed publiek, met vier dagen en nachten tentoonstellingen, optredens en een symposium in de openbare ruimte en diverse locaties in het centrum van Enschede. Het Mondriaan Fonds droeg bij met een Projectinvestering Instellingen en met een bijdrage via het Experimenteerreglement Kunstenaarshonoraria.