nieuws archief

overzicht

Wie wint de Museumtalentprijs?

Genomineerden Musemtalent 2017 Genomineerden Musemtalent 2017

In opdracht van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de Museumtalentprijs. Deze nieuwe prijs voor museumprofessionals tot en met 31 jaar is bedoeld om innovatie en verjonging te stimuleren in de erfgoedwereld. De winnaar wordt op 5 oktober bekendgemaakt op het jaarlijkse Museumcongres van de Museumvereniging in Haarlem. De prijs voor het Museumtalent bestaat uit een persoonlijk ontwikkelingstraject gefinancierd door het Mondriaan Fonds.

Vier nominaties
Op het podium bij het Museumcongres staan straks vier genomineerden, waarvan één duo:

  • Marleen Hartjes, programmacoördinator Special Guests, Van Abbemuseum, Eindhoven
  • Kristel Witkam, projectcoördinator Haags Preventie Netwerk, Haags Historisch Museum, Den Haag
  • Imara Limon, curator en programmamaker, Amsterdam Museum, Amsterdam
  • Wouter Huijser en Jorrit Faber (duo), specialisten online communicatie,  Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum

22 inzendingen
De 22 inzendingen voor het Museumtalent 2017 waren vanuit het hele land afkomstig, van grote en kleinere musea en van hoge kwaliteit. Het verheugde de jury om te zien met hoeveel élan een nieuwe generatie professionals bijdraagt aan de ontwikkeling van de Nederlandse musea. De jury, onder leiding van de directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Cees van ’t Veen, bestond verder uit: Michael Huijser, directeur Scheepvaartmuseum, Teus Eenkhoorn, directeur Reinwardt Academie, Judikje Kiers, directeur Amsterdam Museum, Judith Kadee, de jongste museumdirecteur van Nederland (25) van Villa Mondriaan in Winterswijk.

Belangrijke criteria voor nominatie waren: de genomineerde verricht collectiegerelateerde werkzaamheden, geeft blijk van een vernieuwend inzicht of een innovatieve aanpak en bij de werkzaamheden van de genomineerde speelt samenwerking –  het thema van de Museumtalentprijs 2017 – een grote rol.

Meer informatie: www.museumencollecties.nl