nieuws archief

overzicht

Lezing Wayne Modest – Kunst, musea en ‘weigeringspraktijken’

Installation views from Cinema Olanda, 2017, by Wendelien van Oldenborgh. Photo © Daria Scagliola Installation views from Cinema Olanda, 2017, by Wendelien van Oldenborgh. Photo © Daria Scagliola

Zaterdag 14 oktober organiseert de Akademie van Kunsten een lezing door Wayne Modest rondom het project Cinema Olanda van Wendelien van Oldenborgh en Lucy Cotter in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Modest, expert op het gebied van materiële cultuur, zal in zijn lezing een pleidooi houden voor meer aandacht voor ‘refusal’ – weigering – binnen het huidige debat over kolonialisme.

Modest vestigt de aandacht op praktijken van ‘refusal’ in heden en verleden. Hierbij sluit hij aan op het werk van wetenschappers die reacties op (koloniale) machtsverhoudingen in een breder kader zien. Weigering maakt net zo goed deel uit van politieke actie, van strijd voor dekolonisatie en zelfbeschikkingsrecht, voor rechten en erkenning, voor het verwerpen van specifieke structuren en systemen.
Met kunst en musea als uitgangspunt stelt Wayne Modest de vraag of ‘refusal’ tot nieuwe inzichten kan leiden in de huidige discussie over koloniale overblijfselen en hun invloed op kwesties zoals erfgoed, burgerschap en het ‘erbij horen’.

Na de lezing gaat Wayne Modest in discussie met Wendelien van Oldenborgh en Lucy Cotter, de makers van project Cinema Olanda. Moderator: Mitchell Esajas, voorzitter New Urban Collective

Datum: zaterdag 14 oktober 2017
Tijd: 19.00-20.30 uur (inloop vanaf 18.30 uur)
Locatie: Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143, Amsterdam
Voertaal: De lezing is in het Engels; de discussie in het Nederlands en Engels
Toegang: Gratis. Aanmelden via het aanmeldformulier op de website van de Akademie van Kunsten

Over de spreker
Wayne Modest is hoofd van het Research Center for Material Culture, een onderzoeksafdeling van het Tropenmuseum (Amsterdam), Museum Volkenkunde (Leiden) en Afrika Museum (Berg en Dal). Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar Material Culture and Critical Heritage Studies aan de Vrije Universiteit.

Project Cinema Olanda
De Akademie van Kunsten organiseert deze lezing in het kader van het project Cinema Olanda. Dit project van kunstenaar Wendelien van Oldenborgh en curator Lucy Cotter is mede door de Akademie van Kunsten ondersteund.

Cinema Olanda is de Nederlandse inzending voor de 57ste editie van de Biënnale van Venetië 2017, in opdracht van het Mondriaan Fonds. Ze tonen in het Rietveldpaviljoen een architecturale installatie met filmwerken die het moderne zelfbeeld van Nederland ondervragen en verbreden.