nieuws archief

overzicht

16 inzendingen voor Jong MonumentenTalent

MonumentenTalent 2016 Thies Koggel aan het werk in historische tuin MonumentenTalent 2016 Thies Koggel aan het werk in historische tuin

Tot 18 oktober konden organisaties hun monumententalent voordragen. Alle 16 inzendingen komen – op grond van hun kwaliteiten – op de shortlist. Woensdag 1 november worden de 3 genomineerden bekendgemaakt.

De voorgedragen monumentenprofessionals zijn tussen de 21 en 32 jaar en komen uit alle hoeken van het erfgoedveld. Van projectleider tot architect, van programma coördinator tot restauratiespecialist, van marketeer tot maker van historische 3D-modellen.

Monumentencongres 9 november
De bekendmaking en uitreiking van de Jong MonumentenTalent vindt plaats op 9 november tijdens het Monumentencongres in Leeuwarden. De Commissaris van de Koning in Friesland, drs. Arno Brok, is de dagvoorzitter. Het thema van het congres is ‘de kracht van communities’. Een belangrijk onderdeel van het programma is het ‘Erfgoed Telt’. Tijdens het plenaire deel worden aanwezigen actief betrokken bij een aantal pitches en stellingen over dit erfgoedprogramma. Daarnaast zullen scholieren van Kidsmindz hun advies presenteren op de vraag: hoe kan Erfgoed Telt ervoor zorgen dat jongeren betrokken worden bij het behoud van monumenten. Ook tijdens de daarop volgende deelsessies is Erfgoed Telt vertegenwoordigd.

MonumentenTalent
Deze aanmoedigingsprijs voor jonge monumentenprofessionals bestaat uit een persoonlijk ontwikkelingstraject, aangeboden door het Mondriaan Fonds. De JMT is in 2014 ingesteld door de minister van OCW om verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren.
De jury bestaat uit Susan Lammers (directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en juryvoorzitter), Thies Koggel (tuinmedewerker Landgoed de Wiersse en winnaar MonumentenTalent 2016), Flip van de Burgt (voorzitter Vakgroep Restauratie), Christian Ernsten (docent Reinwardt Academie en adviseur Mondriaan Fonds) en Joks Janssen (hoogleraar ruimtelijke ordening en erfgoed Wageningen Universiteit).