nieuws

overzicht

Cinema Olanda bij The Black Archives

Wendelien van Oldenborgh, Cinema Olanda (film still), 2017. Curated by Lucy Cotter, commissioned by the Mondriaan Fund for the 57th International Art Exhibition – la Biennale di Venezia, 13 May – 26 November 2017. Courtesy the artist and Wilfried Lentz Rotterdam.

Op 26 november vindt in het pand van Vereniging Ons Suriname en The Black Archives de Amsterdamse première van Cinema Olanda plaats. Van Oldenborgh zal de film inleiden en achteraf zal er een Q&A zijn tussen van Oldenborgh, Mitchell Esajas en het publiek. Daarnaast zal de bijhorende publicatie, met essays van onder anderen Gloria Wekker, Wayne Modest en Egbert A. Martina, en het publieksprogramma in kunstinstelling Witte de With worden besproken.

De film Cinema Olanda is onderdeel van de gelijknamige presentatie van kunstenaar Wendelien van Oldenborgh en Lucy Cotter voor de 57ste Biënnale van Venetië. Zondag 26 november is tevens de laatste dag van deze presentatie, die inmiddels al door meer dan 230 duizend bezoekers werd gezien.

In de film worden verschillende onderbelichte verhalen uit de Nederlandse postkoloniale geschiedenis op een onverwachte manier met elkaar verbonden. De film is gedraaid in de iconische wijk Pendrecht in Rotterdam, ontworpen door stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese. In de film komen individuen aan het woord die verschillende stemmen vertolken uit de Nederlandse naoorlogse samenleving. Er wordt onder meer verwezen naar de Nederlands-Antilliaanse politieke activist Otto Huiswoud, wereldwijd een sleutelfiguur op het gebied van raciale, klasse- en anti-imperialistische kwesties, en de Indo-rockmuziek van de jaren vijftig die samenhangt met de immigratie vanuit Indonesië na de onafhankelijkheid.

Datum: zondag 26 november 2017 
Tijd: 19:00 – 22:00 uur (inloop vanaf 18:30 uur)
Locatie: Vereniging Ons Suriname / The Black Archives: Zeeburgerdijk 19b, Amsterdam
Kaartjes: via deze website

De film zal ook op 22 december worden vertoond.