nieuws archief

overzicht

Open oproep aan curatoren en kunstenaars voor plan Nederlandse inzending Biënnale van Venetië

Nederlands Paviljoen. Foto: Rob Docter Nederlands Paviljoen. Foto: Rob Docter

Het Mondriaan Fonds nodigt zowel curatoren als kunstenaars uit een tentoonstellingsplan te leveren voor de 58ste editie van de Biënnale van Venetië in 2019. Uit de ingezonden plannen kiest een jury volgend jaar mei de Nederlandse inzending. Het indienen van een beknopt plan kan tot en met 31 januari 2018.

De juryleden voor de Nederlandse inzending in 2019 zijn: Carlos Amorales (beeldend kunstenaar, onder meer deelnemer tentoonstelling in het Nederlands paviljoen in 2003 en vorig jaar solo-expositie in Mexicaans paviljoen), Zippora Elders (freelance curator en artistiek directeur Kunstfort bij Vijfhuizen), Xander Karskens (artistiek directeur Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen en curator Fins paviljoen in Venetië 2017), Mirjam Westen (conservator hedendaagse kunst Museum Arnhem en jurylid Nederlandse inzending 2017) en voorzitter zonder stemrecht Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds). Zij kiezen een shortlist van drie tentoonstellingsplannen, die na de eerste juryronde niet openbaar wordt gemaakt.

Het Nederlands paviljoen van de Biënnale van Venetië fungeert elke twee jaar als een belangrijk podium dat bijdraagt aan de internationale uitstraling van kunst uit Nederland. Het maakt de productie van nieuw en actueel werk mogelijk en stelt relevante onderwerpen in de kunst en de samenleving aan de orde. Het Mondriaan Fonds is als opdrachtgever verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending. Voorstellen kunnen worden ingediend door een curator samen met een kunstenaar en vice versa. De curator en de kunstenaar kunnen als individu maar ook als collectief opereren. Het gaat om plannen die een relevante ontwikkeling in de Nederlandse hedendaagse beeldende kunst in een internationale context tonen, gelaagd zijn en het (vak)publiek op meerdere fronten aanspreken.

Aanmelden als curator of kunstenaar?
Curatoren en kunstenaars kunnen tot en met 31 januari 2018 een brief met CV en een beknopt plan van maximaal 2 A4 sturen naar biennale@mondriaanfonds.nl. Het plan moet in ieder geval een samenvatting van het concept van de beoogde presentatie bevatten inclusief curatorial statement, een gemotiveerde shortlist van de beoogde kunstenaar(s) en een beknopte beschrijving van de aanpak en tijdsplanning van de realisatiefase. Alle informatie dient in het Engels aangeleverd te worden.

Een jury stelt een shortlist van maximaal drie plannen vast. De geselecteerde curatoren en kunstenaars krijgen een uitnodiging om het beknopte plan uit te werken en in mei 2018 te presenteren aan de jury. Zij ontvangen hiervoor een honorarium van 4.000 euro inclusief BTW. De jury kiest vervolgens het beste plan en formuleert een advies aan het Mondriaan Fonds voor de definitieve benoeming van de Nederlandse inzending.

Belangrijke data selectieprocedure in 2018:
31 januari: indienen beknopt plan
eind februari: uitnodiging aan shortlist tot verder uitwerken plan
30 april: inleveren uitgewerkt plan
begin mei: presentatie uitgewerkt plan aan de jury

Klik hier voor aanvullende informatie en de voorwaarden.