nieuws archief

overzicht

Essay over het gevorderd kunstenaarschap

Leo Delfgaauw, Oude meesters - De actualiteit van het gevorderde kunstenaarschap Leo Delfgaauw, Oude meesters - De actualiteit van het gevorderde kunstenaarschap

Vandaag is het essay Oude meesters – De actualiteit van het gevorderde kunstenaarschap van Leo Delfgaauw verschenen. De belangstelling voor de oeuvres en posities van gevorderde beeldend kunstenaars groeit. Jongere kunstenaars zien meer ervaren collega’s als inspirerend voorbeeld en musea, galeries en media besteden aandacht aan kunstenaars die al langer aan een oeuvre bouwen. In opdracht van het Mondriaan Fonds beschrijft Delfgaauw de rijkdom die het gevorderd kunstenaarschap biedt.

Het onderwerp van het essay sluit rechtstreeks aan bij een van de pijlers van het Mondriaan Fonds; met een beleid dat zich niet alleen richt op jong talent maar nadrukkelijk ook op bewezen talent. Met het essay onderstreept het fonds het belang van deze doelgroep die gestimuleerd wordt niet alleen met de financiële bijdrages, maar ook door bij te dragen aan mogelijkheden van kennisoverdracht en samenwerking om de kunstenaarspraktijk te verdiepen (bijvoorbeeld de Meester-gezelregeling). Ook met de jaarlijkse bijdrage aan de serie filmportretten Hollandse Meesters in de 21e eeuw geeft het Mondriaan Fonds uiting aan het belang van de waardering voor gevorderde kunstenaars. Want ook na vele jaren of decennia hebben hun oeuvres ons nog zo veel te bieden en kunnen de ontwikkelingen die zij doormaken ons verrassen en verrijken.

Oude meesters – De actualiteit van het gevorderde kunstenaarschap is onderdeel van een groeiende reeks essays waarmee het Mondriaan Fonds de opinievorming wil stimuleren door beschouwingen over beeldende kunst en erfgoed te delen met professionals en publiek. Eerder verschenen onder meer Het geëmancipeerde museum van Steven ten Thije (2016), Het boek in de kunst van Roos van der Lint (2016) en De handgezaagde ziel van Cornel Bierens (2013). Deze en andere essays zijn hier te bestellen voor € 15,- excl. verzendkosten.

Het essay van Leo Delfgaauw zal voorjaar 2018 worden gepresenteerd tijdens een publieke bijeenkomst waarbij de rol en positie van de ‘gevorderde’ kunstenaar centraal zal staan. Meer informatie volgt binnenkort. Delfgaauw promoveerde in oktober 2017 aan de Universiteit van Groningen op zijn proefschrift Elke stap is een volgende, gericht op theorie en leerproces van het gevorderde kunstenaarschap.