nieuws archief

overzicht

Zeventig plannen voor de Nederlandse inzending Biënnale Venetië in 2019

Nederlands Paviljoen. Foto: Rob Docter Nederlands Paviljoen. Foto: Rob Docter

Aan de oproep van het Mondriaan Fonds om een plan in te dienen voor de Nederlandse inzending van de 58ste editie van de Biënnale van Venetië in 2019 is ruimschoots gehoor gegeven. Het fonds ontving zeventig plannen: zestien ingediend door kunstenaars met curatoren en 54 door curatoren met kunstenaars. Twee derde van de voorgestelde presentaties betreft solopresentaties. Opvallend veel freelance curatoren hebben een plan ingediend.

‘Een rijke oogst voorstellen’, zegt de directeur van het Mondriaan Fonds Birgit Donker. ‘Je ziet hoeveel talent Nederland in huis heeft. En mooi dat ook kunstenaars gehoor gaven aan de oproep’.

De plannen worden beoordeeld door een deskundige en internationaal georiënteerde jury die eind februari een shortlist van maximaal drie plannen gaat samenstellen. Deze shortlist wordt anders dan voorgaande keren na de eerste juryronde niet openbaar gemaakt. De geselecteerde curatoren en kunstenaars krijgen budget om hun plan verder uit te werken en presenteren dit in mei aan de jury.

De juryleden voor de Nederlandse inzending in 2019 zijn: Carlos Amorales (beeldend kunstenaar, onder meer deelnemer tentoonstelling in het Nederlands paviljoen in 2003 en vorig jaar solo-expositie in Mexicaans paviljoen), Zippora Elders (freelance curator en artistiek directeur Kunstfort bij Vijfhuizen), Xander Karskens (artistiek directeur Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen en curator Fins paviljoen in Venetië 2017), Mirjam Westen (conservator hedendaagse kunst Museum Arnhem en jurylid Nederlandse inzending 2017) en voorzitter Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds).

De jury selecteert na de presentaties het meest geschikte plan en formuleert een advies aan het Mondriaan Fonds voor de benoeming van de curator en kunstenaar(s) van de Nederlandse inzending. De Biënnale van Venetië opent op 11 mei 2019 voor het publiek.