nieuws archief

overzicht

Succesvolle zesde editie Prospects & Concepts

Prospects & Concepts 2018, Art Rotterdam. Foto: Mark Niedermann / Werk: Matea Bakula Prospects & Concepts 2018, Art Rotterdam. Foto: Mark Niedermann / Werk: Matea Bakula

Het Mondriaan Fonds organiseerde van 8 tot en met 11 februari voor de zesde keer de tentoonstelling Prospects & Concepts tijdens de internationale kunstbeurs Art Rotterdam in de Van Nellefabriek. Op de tentoonstelling was werk te zien van 79 beeldend kunstenaars die in 2016 een Werkbijdrage Jong Talent ontvingen.

“Er is hier ruimte voor experiment, voor verrassingen en ontdekkingen. Prospects & Concepts is, kortom, een avontuurlijke momentopname van een nieuwe generatie kunstenaars. De tentoonstelling is een feest voor nu en een belofte voor later.” Met deze woorden opende Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds) op woensdag 7 februari de tentoonstelling, samen met gastcurator Stijn Huijts (directeur Bonnefantenmuseum). De openingsavond trok reeds 3.030 bezoekers en de tentoonstelling werd in totaal door maar liefst 18.270 mensen bekeken. Het is daarmee de meest drukbezochte editie.

Prospects & Concepts 2018, Art Rotterdam. Foto: Mark Niedermann / Werk: Matthias KönigProspects & Concepts 2018, Art Rotterdam. Foto: Mark Niedermann / Werk: Hilde Onis

Stijn Huijts stelde Prospects & Concepts voor de tweede keer samen. Hij observeerde dat in deze editie de meeste deelnemers in hun werk werden gedreven door een uitgesproken engagement met de wereld waarin we leven. Onderwerpen die langskwamen waren onder andere wetenschap, politiek, esoterie, spiritualisme, religie, macht en ideologie, identiteit en cultuur, posthumanisme en techno-feminisme, naast macro-economische en ecologische vraagstukken, commercie, ethiek en kapitalisme. Een enkeling reflecteerde op het kunstenaarschap en het functioneren van de kunstwereld. Over de kunstenaars die nadenken over de vraag wat het betekent om beginnend kunstenaar te zijn, schreef Birgit Donker de blog ‘Zien ze wel wat ik kan?’.

De tentoonstelling werd met enthousiasme ontvangen. In een aantal gevallen leidde dat tot directe contacten met galeriehouders, opdrachtgevers en andere geïnteresseerden, uitnodigingen voor tentoonstellingen, of zelfs tot aankopen van werk door particulieren of voor bedrijfscollecties. Ook in de media stond Prospects & Concepts in de belangstelling. Zo publiceerde Metropolis M een uitgebreide beschouwing van de tentoonstelling: “De groep blijkt wederom een aardig representatieve dwarsdoorsnede te zijn van de hedendaagse kunsten, waarin actuele tendensen vertegenwoordigd worden door stemmen van de nieuwste generatie kunstenaars.” Mister Motley selecteerde veertien highlights van Prospects & Concepts. Het Parool, de Telegraaf en Museumtijdschrift belichtten juist een enkel werk: de performance All for Art van Jessica van Deursen. RTV Rijnmond beschreef Prospects & Concepts als voorbeeld van een plek op Art Rotterdam waar jonge kunst getoond wordt. “Het gaat ook over ervaren van nieuwe kunst, daar hoef je als verzamelaar of liefhebber niet per se een duur kunstwerk voor te kopen.”

Minister Ingrid van Engelshoven bezocht de tentoonstelling en sprak onder meer uitvoerig met kunstenaars Marjet Zwaans, Kees van Leeuwen, Bram Kuypers en Lyuba Matyunina over hun werk.

Minister Ingrid van Engelshoven, Birgit Donker en Stijn Huijts bij het werk van Bram Kuypers Minister van Engelshoven en Birgit Donker bij het werk van Lyuba Matyunina

Ook een groep van twaalf curatoren afkomstig uit verschillende landen bekeken de tentoonstelling. Zij waren net als in de afgelopen jaren door het Mondriaan Fonds en Art Rotterdam uitgenodigd voor het bezoekersprogramma. Naast de kunstbeurs bezochten zij verschillende instellingen in Rotterdam en Amsterdam waaronder TENT, Witte de With, Garage, Worm, het Boijmans in Rotterdam en het Stedelijk Museum, de Appel en Eye in Amsterdam. “What I like most about Art Rotterdam is that I see a lot of work I can’t see on any other fair and that it helped me to discover new artists. Prospect & Concepts is an unique idea that gives visitor a great inside in work by a new generation of artists,” evalueerde een van de deelnemers na afloop.

Curators Program op Art Rotterdam

Voor de tweede keer werd het hart van de tentoonstelling gevormd door de Prospects & Co Workspace, een informele plek waar kunstenaars, publiek, professionals en kunststudenten elkaar konden ontmoeten. Dagelijks presenteerden de kunstenaars en het Mondriaan Fonds hier een gevarieerd programma met performances, artist talks, lezingen, rondleidingen, een debat over werken in situ en meer. Bezoekers van de beurs en de deelnemende kunstenaars gebruikten deze ruimte volop en kwamen hier met elkaar in gesprek.

 

Het werk van de 79 kunstenaar werd gepresenteerd in een tentoonstellingsontwerp van Tom Postma Design, Team Thursday verzorgde het grafisch ontwerp. Mirjam Beerman en Stijn Huijts schreven een publicatie die bij de tentoonstelling verscheen. Deze publicatie is tegen verzendkosten te bestellen bij het Mondriaan Fonds.