nieuws archief

overzicht

Netwerkbijeenkomst Gevorderd Kunstenaarschap

Leo Delfgaauw, Oude meesters - De actualiteit van het gevorderde kunstenaarschap Leo Delfgaauw, Oude meesters - De actualiteit van het gevorderde kunstenaarschap
Op dinsdag 27 maart organiseert het Mondriaan Fonds van 15.00 tot 18.00 uur een netwerkbijeenkomst voor bewezen talent bij Nest in Den Haag. Aanleiding is de presentatie van het essay Oude meesters – De actualiteit van het gevorderde kunstenaarschap dat Leo Delfgaauw schreef in opdracht van het fonds. Met dit essay wil het Mondriaan Fonds de aandacht vestigen op de groeiende belangstelling en waardering voor de positie van de gevorderde beeldend kunstenaar. Jongere kunstenaars zien meer ervaren collega’s als inspirerend voorbeeld en ook musea, galeries en media besteden aandacht aan kunstenaars die al langer aan een oeuvre bouwen.
 
Tijdens de bijeenkomst zal het Mondriaan Fonds het gesprek aangaan met verschillende kunstenaars, curatoren en galeriehouders van verschillende generaties en met het publiek, over onderwerpen die van belang zijn, zoals zichtbaarheid, erkenning en overdracht. De middag wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Programma

 • 14.30 uur: Inloop
 • 15.00 uur: Start programma met welkom door Heske ten Cate (artistiek directeur Nest)
  – Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds) over de focus van het Mondriaan Fonds op bewezen talent
  – Noraly Beyer (actrice, toneelschrijfster en lid Raad van Toezicht Mondriaan Fonds) reageert op de inhoud van het essay
  – Presentatie essay: Alex de Vries (curator en criticus) interviewt Leo Delfgaauw
 • 15.40 uur: Twee gespreksrondes o.l.v. Marlies Leupen (regiomakelaar Mondriaan Fonds)
  1) Overdracht van kennis en ervaring. Sprekers: Benno Tempel (directeur Gemeentemuseum Den Haag) en Annaleen Louwes en Judith Quax (beeldend kunstenaars). Met aandacht voor de samenwerking tussen kunstenaars Jasper Hagenaar en Anton Henning.
  2) Zichtbaarheid van bewezen talent. Sprekers: Colin Huizing (conservator Stedelijk Museum Schiedam), Francis Boeske (galeriehouder/initiator De Kunstkamer) en Ad de Jong (kunstenaar).
  Na afloop van elke gespreksronde is er ruimte voor een gesprek met de aanwezigen in de zaal.
 • 16.50 uur: Afronding door Birgit Donker
 • 17.00 uur: Netwerkborrel voor alle aanwezigen

Speciaal ter gelegenheid van de bijeenkomst organiseren Nest en Mondriaan Fonds een tentoonstelling met het werk van Woody van Amen.

Praktische informatie
DE BIJEENKOMST ZIT VOL, AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK
De publicatie van Leo Delfgaauw kan via deze pagina worden besteld.

Locatie: Nest, De Constant Rebecqueplein 20-b, Den Haag
Zie de website van Nest voor de bereikbaarheid