nieuws archief

overzicht

Lezing: The Practice and Future of Sino-Dutch Cultural Relations

Spreker: Lu Yangli, curator Shekou Reform and Opening Museum Shenzhen, China
Datum: donderdag 26 april 2018
Tijd: 16.00 – 17.00 uur (deuren open om 15.30 uur)
Locatie: Bonnefantenmuseum, Avenue Céramique 250, Maastricht

Taal: Engels
Entree: gratis met een geldig ticket voor het museum
Reserveren: verplicht, via dit formulier

Lezing
Lu Yangli zal in haar lezing ‘The Practice and the Future of Sino-Dutch Cultural Relations’ inzicht geven in de hedendaagse kunstscene in Shenzhen, gezien door de ogen van belangrijke culturele instellingen. Ze zal onder meer ingaan op 1) de socio-culturele impact van georganiseerde evenementen op de ontwikkeling van hedendaagse kunst in de stad en in het land, en 2) de betekenis van deze evenementen voor Chinees-Nederlandse relaties in het heden en de toekomst. De lezing richt zich verder op de uitdagingen en kansen met betrekking tot cross-culturele samenwerkingen, en tracht inspiratie te bieden voor degenen die geïnteresseerd zijn in het aangaan van samenwerkingen met Chinese culturele instellingen.

Shenzhen is China’s eerste ‘Special Economic Zone’ – de voortrekker van de exponentiële economische groei in het land – en staat bekend om haar experimentele stedelijke ontwikkelingen. Dit innovatieve klimaat strekt zich uit tot in de culturele sector en vindt in het bijzonder weerklank in de hedendaagse kunst. Musea zoals het He Xiangning Museum en de OCT Contemporary Art Terminal (OCAT) speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling en promotie van hedendaagse kunst in de stad. OCAT organiseerde bijvoorbeeld belangrijke tentoonstellingen en evenementen, zoals Ink Alchemy: Gu Wenda Experimental Ink Exhibition, State Legacy: Research in the Visualization of Political History en Visual Polity: Another Wang Guangyi. De gemeente is verantwoordelijk voor de organisatie van de biënnale Art Shenzhen, waaraan vele belangrijke (internationale) culturele instellingen, galeries en kunstenaars deelnemen.

Bezoekersprogramma
Lu Yangli verblijft van 23 tot en met 30 april in Nederland, als gast in het bezoekersprogramma. Het Mondriaan Fonds nodigt jaarlijks ongeveer dertig buitenlandse gasten uit zich te oriënteren op de actuele ontwikkelingen in de kunst in Nederland. Doel van het programma is internationale belangstelling te wekken voor hedendaagse kunst in Nederland en de positie daarvan in het buitenland te versterken.