nieuws archief

overzicht

Mentoring voor startende kunstenaars

Voor kunstenaars die een Werkbijdrage Jong Talent hebben ontvangen, biedt het Mondriaan Fonds in samenwerking met Cultuur+Ondernemen mentoringtrajecten aan. Met dit programma kunnen startende kunstenaars hun praktijk verdiepen door begeleiding van meer ervaren vakgenoten (kunstenaars en bemiddelaars) met een internationale beroepspraktijk. Zij kunnen inhoudelijk advies inwinnen met betrekking tot hun werk, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld profilering en positionering. Folke Janssen, die begeleid werd door mentor Barbara Visser, noemde het traject een unieke kans om ‘te zien hoe gevestigde kunstenaars met veel ervaring werk benaderen, zowel inhoudelijk als zakelijk’.

Bijna honderd startende kunstenaars met een Werkbijdrage Jong Talent maakten sinds 2012 gebruik van mentoring en werden begeleid door tientallen mentoren. Allen zeggen bij evaluatie het traject aan te raden aan andere kunstenaars. De mentees geven aan dat het van cruciaal belang is geweest bij de ontwikkeling van hun verdere beroepspraktijk.

Zo schreef Abel Minée over mentor James Beckett: ‘Als je graag een kritische blik op je praktijk wilt hebben van een inspirerende kunstenaar is dit een fijne kans.’ Marijn Ottenhof zegt over haar mentor Julika Rudelius: ‘Mijn mentor nam uitgebreid de tijd per sessie. Daarbij gaf ze echte (kritische) feedback, en buiten het mentorschap zou ik niet weten van wie ik die zou moeten krijgen van iemand op haar niveau, tenzij in het kader van een (master)opleiding of residentie zoals de Rijksakademie.’

Het Mondriaan Fonds en Cultuur+Ondernemen bemiddelen om een goede match tussen mentor en mentee tot stand te brengen. Kunstenaars kunnen ook zelf een mentor voorstellen, los van het vaste team van mentoren.

Meer informatie over mentoring is hier te vinden.