nieuws archief

overzicht

Open Oproep Oriëntatiereis 2018 naar Zuid-Afrika en Zimbabwe

Oriëntatiereis 2018 naar Zuid-Afrika (Johannesburg en Kaapstad) en Zimbabwe (Harare en Bulawayo) Oriëntatiereis 2018 naar Zuid-Afrika (Johannesburg en Kaapstad) en Zimbabwe (Harare en Bulawayo)

Het Mondriaan Fonds organiseert jaarlijks een oriëntatiereis voor beeldend kunstenaars en bemiddelaars uit de beeldende kunst naar buitenlandse regio’s die interessante ontdekkingskansen bieden.
Van 2 tot en met 16 september 2018 is het reisdoel Zuid-Afrika (Johannesburg en Kaapstad) en Zimbabwe (Harare en Bulawayo). Middels de reis probeert het Mondriaan Fonds de deelnemers inzicht te geven in twee landen die aan elkaar grenzen maar elk een totaal andere infrastructuur hebben.
Het programma bestaat uit bezoeken aan musea, presentatie-instellingen, galeries, artist-in-residence plekken, kunstenaars, verzamelaars en lokale sleutelfiguren in de verschillende steden. Belangstellenden kunnen zich tot en met zondag 20 mei 2018 aanmelden.

Met zowel een lange geschiedenis als een jonge en opkomende scène krijgt de Afrikaanse hedendaagse kunst steeds meer aandacht van instellingen, galeries en verzamelaars over de hele wereld. Recent toonde de Fondation Louis Vuitton een grote toonstelling met dertig jaar artistieke productie van het continent, de Serpentine Gallery opende zijn zeventiende tijdelijke paviljoen, ontworpen door architect Diébédo Francis Kéré, Sotheby’s had zijn moderne en hedendaagse Afrikaanse kunst te koop in Mayfair, de Hedendaagse Afrikaanse kunstbeurs 1:54 heeft beurzen in Londen, New York en Marrakech en zowel Zuid-Afrika en Zimbabwe heeft een eigen paviljoen in Venetië.

Op het continent zelf gebeurt veel in de hedendaagse kunstscene. Steden als Dakar (Senegal), Lagos (Nigeria), Bamako (Mali), Yaounde (Kameroen), Nairobi (Kenia), Johannesburg en Kaapstad (Zuid-Afrika) en Harare (Zimbabwe) vormen belangrijke centra als het gaat om de productie en presentatie van hedendaagse kunst. Johannesburg en Kaapstad zijn hierbij twee belangrijke steden. Beide zijn drijvende kracht achter de grootste economie van Afrika. Nergens op het continent is een grotere groei zichtbaar als het gaat om galeries (o.a. Goodman, Stevenson, Momo, Blank Project, Kalashnikovv en Everard Read), musea (Johannesburg Art Gallery, Zeitz Mocca, Standard Bank Gallery en de Norval Foundation) en veilinghuizen. Maar ook kleinere initiatieven spelen een belangrijke rol zoals Visual Arts Network of South-Africa, Centre for less good idea, Dead Bunny Society, Keleketla, Room Gallery, Market Photo Workshop A4 Foundation en de Greatmore studio’s.

De lokale kunstscene in het buurland Zimbabwe staat vanwege de al geruime tijd durende financiële crisis voor infrastructurele en monetaire uitdagingen. Door de turbulente economie werden musea, galeries en kunstenaars gedwongen om of te stoppen of naar het buitenland te verhuizen op zoek naar nieuwe kansen. Deze economische onzekerheid is de laatste tijd echter tevens de katalysator geworden voor  nieuwe initiatieven in het artistieke landschap van Zimbabwe zoals: Village Uhnu, Voices in Color, Njelele Station, First Floor Gallery en Dzimbanhete Arts Interactive. Dit naast The National Gallery of Zimbabwe, het centrum van erkenning van Zimbabwaanse kunstenaars in de wereld dat al zestig jaar bestaat. The National Gallery of Zimbabwe is gewijd aan de presentatie van hedendaagse kunst en aan het behoud van het visuele erfgoed van het land en is verantwoordelijk voor de aanwezigheid van Zimbabwe op de Biënnale van Venetië. Als laatste is zeker ook het belang van galerie Delta te noemen, die een groot deel van de huidige generatie kunstenaars gestimuleerd heeft.

De reis wordt in samenwerking met het Vlaamse Kunstenpunt, de Danish Arts Agency en de Zwitserse Pro Helvetia georganiseerd en in nauw contact met de Nederlandse ambassades in beide landen. In totaal nemen ongeveer achttien personen deel aan de reis, van wie zes deelnemers uit Nederland die door het Mondriaan Fonds worden geselecteerd: twee kunstenaars en vier bemiddelaars. Het fonds is hoofdfinancier van de reis voor de Nederlandse deelnemers. Inbegrepen zijn de reis- en verblijfskosten (hotel en ontbijt) en enkele gezamenlijke lunches en diners. Van de deelnemers wordt een eigen bijdrage van 750 euro gevraagd.

Het primaire doel van de reizen is een overzicht te verschaffen over de hedendaagse beeldende kunst, de belangrijkste actoren te introduceren en de deelnemers kennis te laten maken met de mogelijkheden van uitwisseling, en de motieven en achtergronden van de verschillende partijen.

Tijdens de reis houden de deelnemers een blog bij, met beschrijvingen van de bezochte locaties. Dit blog is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke kennisbron. Statistieken laten zien dat het blog over de hele wereld gebruikt wordt als bron van informatie over beeldende kunst in de bezochte gebieden.

Wie kunnen zich aanmelden?
De oriëntatiereis staat open voor maximaal vier bemiddelaars voor hedendaagse beeldende kunst en twee beeldend kunstenaars. Belangstellenden die zich willen aanmelden moeten voldoen aan de volgende criteria:
·    een duidelijke motivatie om aan deze reis deel te nemen;
·    ter plaatse iets te bieden hebben in de zin van expertise, uitwisseling, samenwerking;
·   de opgedane kennis en de netwerken kunnen omzetten in concrete project(en);
·   (enige) internationale ervaring hebben;
·   wonen en werken in Nederland.
Voor bemiddelaars geldt tevens dat ze moeten beschikken over een podium; zoals tentoonstellingsruimte, publicatie, tijdschrift of een te schrijven artikel.

De deelnemers moeten rekening houden met een zeer intensief programma en met een inzet die verder reikt dan de reis zelf. Tijdens en na afloop van de reis wordt van de deelnemers verwacht dat zij presentaties geven over hun werkzaamheden, deelnemen aan discussies en de verworven kennis voor het vakgebied toegankelijk maken, bijvoorbeeld door het maken van een verslag.

Voor vragen over de reis en de inschrijving kunt u terecht bij Haco de Ridder, 020 523 15 23 of h.deridder@mondriaanfonds.nl.

Aanvraagprocedure
Belangstellenden kunnen zich tot zondag 20 mei 2018 aanmelden via het online aanvraagformulier van het Mondriaan Fonds. De aanvragen worden beoordeeld door een speciaal voor de oriëntatiereis samengestelde adviescommissie. Bij de selectie speelt de motivatie van de aanvrager een belangrijke rol. Ook wordt wegens het beoogde effect van de oriëntatiereis gekeken naar de samenstelling van de groep. De commissie formuleert vervolgens een advies aan het Mondriaan Fonds voor de definitieve deelnemerslijst. De geselecteerden ontvangen eind juni bericht over hun deelname. Klik hier voor de algemene voorwaarden en de FAQ over online aanvragen.