nieuws archief

overzicht

Bezoek Barbera Wolfensberger aan Galerie Fons Welters

David Jablonowski, Barbera Wolfensberger, Birgit Donker, Fons Welters en Nick Terra
David Jablonowski, Birgit Donker, Barbera Wolfenberger en Fons Welters
David Jablonowski, Barbera Wolfensberger en Birgit Donker
David Jablonowski, Birgit Donker, Barbera Wolfenberger en Fons Welters

In het kader van de politieke werkbezoeken die het Mondriaan Fonds organiseert om de band tussen kunst en politiek aan te halen en het wederzijds begrip te vergroten, bezocht fondsdirecteur Birgit Donker samen met directeur-generaal Cultuur en Media bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Barbera Wolfensberger Galerie Fons Welters. Beeldend kunstenaar David Jablonowski leidde hen samen met galeriehouder Fons Welters door zijn tentoonstelling Pyblic Hybrid (Das Kapital Raum).

David Jablonowski, exhibition overview Public Hybrid (Das Kapital Raum), 2018, Galerie Fons Welters, Amsterdam. Photo: Gert Jan van Rooij. David Jablonowski, New Infrastructures (portoro) 1, 2018, marble (portoro), brass, 3D print (carbon fibre fused polypropylene), 67 x 35 x 11 cm, solo exhibition Public Hybrid (Das Kapital Raum), 2018, Galerie Fons Welters, Amsterdam. Photo: Gert Jan van Rooij.

Fons Welters lichtte zijn keuze voor de kunstenaars die zijn galerie vertegenwoordigt toe: “Ik ben begonnen als landbouwer maar ik bleek talent te hebben om talent te ontdekken. Ik heb een passie voor moeilijke kunst. Ik zoek werk dat ik niet begrijp maar mij wel fascineert.” David Jablonowksi, die meerdere keren een bijdrage ontving van het Mondriaan Fonds voor onder meer een residencyperiode bij The International Studio & Curatorial Program (ISCP) in New York en de vervaardiging van een monumentale installatie voor Art Cologne , benadrukte het belang van deze stimulering voor zijn kunstenaarschap: “Onderzoek voorafgaand aan nieuw werk is cruciaal. Door de bijdrage van het Mondriaan Fonds kreeg ik de kans te experimenteren en nieuwe wegen in te slaan. Het biedt de mogelijkheid je te focussen op dat wat jij belangrijk vindt.’’

Barbera Wolfensberger erkende het belang van ruimte voor ontwikkeling: “Het is voor mij erg fijn om zo zaken die spelen voor kunstenaars te horen en beleven. En om dit terug te kunnen geven aan de minister. De minister vindt het belangrijk dat kunstenaars zich kunnen blijven ontwikkelen en nieuwe horizonten verkennen. Het traject na de opleiding is daarom van belang, zodat bewezen talent zich kan ontwikkelen tot toptalent.”