nieuws archief

overzicht

Nominatie gestart Museumtalent 2018

Museumtalent 2018 Museumtalent 2018

Wie is het Museumtalent 2018? Tot en met 15 juli is het mogelijk om jonge talentvolle museumprofessionals te nomineren als Museumtalent van het Jaar 2018.

In 2017 is de prijs, ingesteld door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, voor het eerst uitgereikt aan Imara Limon (conservator bij het Amsterdam Museum).

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert de prijsuitreiking voor jonge museumprofessionals. Het Mondriaan Fonds financiert de ontwikkelingsprijs in het kader van talentontwikkeling. Drie finalisten staan op 4 oktober op het podium bij het jaarlijkse Museumcongres van de Museumvereniging in Den Haag. De winnaar van het Museumtalent 2018 mag een voorstel doen voor een persoonlijk ontwikkelingstraject van circa 5.000 euro.

Het Museumtalent 2018 heeft een aantoonbare en onderscheidende visie op museumeducatie/participatie met aandacht voor diversiteit. Een gerenommeerde jury met deskundigen vanuit de museumwereld beoordeeld de kandidaten. De jury bestaat uit:

  • Susan Lammers, directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, voorzitter
  • Imara Limon, conservator Amsterdam Museum, winnaar Museumtalent 2017, commissielid Mondriaan Fonds
  • Adrie Warmenhoven, directeur Eise Eisingamuseum Franeker, bestuurslid Museumvereniging
  • Maaike Verberk, directeur DEN (digitaal erfgoed Nederland), Den Haag
  • Denise de Boer, zakelijk directeur Frans Halsmuseum, Haarlem/ lid programmacommissie Museumcongres
  • Ralph Keuning, directeur de Fundatie Zwolle/bestuurder Hannema – de Stuers Fundatie, adviseur Raad voor Cultuur

De talentprijs is specifiek bedoeld voor jonge professionals (tot 32 jaar) die in dienst zijn van een museum of op projectmatige wijze betrokken zijn bij een museum in Nederland. De prijs is niet bedoeld voor studenten, stagiaires of vrijwilligers. Kandidaten worden voorgedragen door hun opdrachtgever of museumdirecteur.

De prijs is niet alleen voor de jonge professionals van betekenis, het is ook een boodschap aan het werkveld, waar vergrijzing, vernieuwing en diversiteit relevante aspecten zijn van de organisatie ontwikkeling. De prijs stimuleert het denken in de sector over kennisoverdracht en verjonging in organisaties.

Voor meer informatie: www.cultureelerfgoed.nl/museumtalent