nieuws archief

overzicht

Macha Roesink nieuwe curator Prospects & Concepts

Prospects & Concepts 2018 - Mondriaan Fonds toont talent. Art Rotterdam. Foto: Mark Niedermann

In februari 2019 zal het Mondriaan Fonds voor de zevende keer de tentoonstelling Prospects & Concepts organiseren tijdens de internationale kunstbeurs Art Rotterdam. Op de tentoonstelling is werk te zien van de 67 beeldend kunstenaars die in 2017 een financiële bijdrage ontvingen van het Mondriaan Fonds om een start te maken met hun carrière. Het Mondriaan Fonds heeft voor deze editie Macha Roesink uitgenodigd de tentoonstelling samen te stellen.

‘It’s an ongoing process’ is een motto dat kunsthistoricus Macha Roesink hanteert voor haar interdisciplinaire werkzaamheden in samenwerking met kunstenaars, architecten, ontwerpers en (stads)ecologen voor kunstinstellingen als De Appel centrum voor hedendaagse kunst, de Gerrit Rietveld Academie of privéverzamelaars als Van Caldenborgh. Voor het tijdelijke Museum De Paviljoens stelde ze tussen 2001 en 2013 vele spraakmakende tentoonstellingen samen.
Macha Roesink ziet ernaar uit om samen met de jongste generatie afgestudeerde kunstenaars die in 2017 een Werkbijdrage Jong Talent kregen een nieuwe editie samen te stellen van Prospects & Concepts.

Het Mondriaan Fonds organiseert de tentoonstelling Prospects & Concepts jaarlijks om de zichtbaarheid van beginnende beeldend kunstenaars een extra impuls te geven. Door de nabijheid van Art Rotterdam krijgen kunstprofessionals en verzamelaars maar ook een brede groep geïnteresseerden de mogelijkheid met het werk van deze veelbelovende kunstenaars kennis te maken. Deelnemende kunstenaars van eerdere edities ontvingen positieve respons die in een aantal gevallen leidde tot aankopen, aanbiedingen van galeries, uitnodigingen voor tentoonstellingen, opdrachten en andere interessante contacten.

Ook is de tentoonstelling Prospects & Concepts een uitgelezen kans om te laten zien wat mede dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds tot stand is gekomen. De Werkbijdrage Jong Talent kan worden aangevraagd door kunstenaars tot vier jaar na hun afstuderen aan het kunstvakonderwijs. De bijdrage kan worden gebruikt voor alles dat verband houdt met nieuw, werk zoals onderzoek, materiaal, apparatuur en projecten in binnen- of buitenland.