nieuws archief

overzicht

Deelnemers oriëntatiereis 2018 naar Zuid-Afrika en Zimbabwe bekend

Muurschildering (Loice Costa, Clever Machemedze en Oscar Lwalwe) in Greenwood Park, Harare Muurschildering (Loice Costa, Clever Machemedze en Oscar Lwalwe) in Greenwood Park, Harare

De volgende bemiddelaars en kunstenaars zijn na voordracht van een adviescommissie geselecteerd voor de oriëntatiereis die het Mondriaan Fonds dit jaar organiseert: Anke Bangma (directeur TENT), Frédérique Bergholtz (directeur If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution), Patricia Kaersenhout (kunstenaar), Florian Weigl (curator V2_, Lab for the Unstable Media), Farren van Wyk (kunstenaar) en Annet Zondervan (directeur CBK Zuidoost, Amsterdam).

Van 2 t/m 16 september 2018 is het reisdoel Zuid-Afrika (Johannesburg & Kaapstad) en Zimbabwe (Harare & Bulawayo). Belangstellenden konden zich hiervoor aanmelden via een open call op website van het Mondriaan Fonds. Zij bezoeken diverse kunstinstellingen, curatoren en kunstenaars in verschillende steden. De reis zal van dag tot dag te volgen zijn op een speciale blog.

De reis wordt in samenwerking met het Vlaamse Kunstenpunt, de Danish Arts Agency en de Zwitserse Pro Helvetia georganiseerd. In totaal nemen ongeveer zestien personen deel aan de reis.

Het Mondriaan Fonds organiseert jaarlijks een oriëntatiereis voor beeldend kunstenaars en bemiddelaars naar buitenlandse regio’s die in opkomst zijn en interessante ontdekkingskansen bieden. Het doel van de reizen is kennisvermeerdering, visieverbreding en netwerkvorming binnen de culturele sector. De reis is voor de deelnemers vaak het begin van een dialoog met langdurige relaties tot gevolg.

Eerdere reizen gingen naar: Cuba en de Verenigde Staten (2017), Iran en Armenië (2016), Chili en Colombia (2015), Korea en Japan (2014), Estland, Litouwen, Polen, Slowakije en Hongarije (2013); Indonesië en China (2012); Mali, Senegal en Marokko (2011); Nigeria, Turkije en Mali (2010); Brazilië, Argentinië en Peru (2009); Bangladesh, India, Verenigde Arabische Emiraten (2008); Mexico, Curaçao (2007); Senegal, Zuid-Afrika (2006); China (2005) en het Midden-Oosten (2004).

Kijk hier voor meer informatie over de reisdoelen en eerdere reizen.