nieuws archief

overzicht

Uitreiking en opening Prix de Rome Architectuur 2018

Genomineerden Prix de Rome 2018 Genomineerden Prix de Rome 2018

Op 18 oktober wordt de Prix de Rome Architectuur 2018 uitgereikt in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Tegelijkertijd vindt de opening plaats van de tentoonstelling met het werk van de vier genomineerden. De winnaar van deze belangrijke prijs ontvangt een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode van drie maanden bij de American Academy in Rome.

De genomineerden die in aanmerking komen voor de Prix de Rome Architectuur 2018 zijn: Alessandra Covini / Studio Ossidiana, Bram van Kaathoven, Katarzyna Nowak en het duo Rademacher de Vries.

De finalisten bogen zich de afgelopen maanden over een fictieve opdracht, toegespitst op het Sixhaven-gebied in Amsterdam. Waar de open oproep voor de eerste ronde zich richtte op een Low Pressure gebied in Oost-Groningen, concentreert de eindronde zich op High Pressure: een opdracht in een populaire stedelijke omgeving, op een locatie waar iedereen wil wonen. De kandidaten op de shortlist maakten een architectonisch voorstel voor het gebied bij de Sixhaven tegenover het Centraal Station in Amsterdam-Noord, een plan met een kritisch perspectief op Amsterdam in de 21e eeuw. De oplossingen voor deze locatie worden in de – door Collective Works ingerichte – tentoonstelling bij Het Nieuwe Instituut gepresenteerd. Tegelijkertijd verschijnt ook de publicatie die wordt uitgegeven door nai010.

De Prix de Rome wordt georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds.

Tentoonstelling Prix de Rome Architectuur 2018
19 oktober 2018 t/m 10 maart 2019
Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25 Rotterdam
www.hetnieuweinstituut.nl

Publicatie shortlist architecten
Verschijningsdatum: 18 oktober
Nai010 uitgevers
ISBN 978-94-6208-457-5, €19,95
www.nai010.com

Meer informatie zie: prixderome.nl