nieuws archief

overzicht

Extra investering in beeldende kunst en erfgoed

Het Mondriaan Fonds is verheugd dat het kabinet heeft besloten verschillende succesvolle bijdragen van het fonds te versterken. Voor de periode tot en met 2020 wordt een extra impuls gegeven aan talentontwikkeling, internationalisering en cultureel erfgoed. Ook wordt een extra stimulans gegeven aan de toepassing van de richtlijn voor kunstenaarshonoraria.

De extra investering voor talentontwikkeling en vernieuwing (4,9 miljoen euro) is met name gericht op de doorgroei van talent en het stimuleren van de diversiteit van makers en publiek. Ruim 1,2 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de internationalisering van beeldende kunst, waaronder internationale kunst en kunstboekenbeurzen en gastateliers in het buitenland. Het succesvolle experimenteerreglement ter stimulering van kunstenaarshonoraria wordt ondersteund met een bedrag van twee keer 800.000 euro. Eerder al werd bekend gemaakt dat voor verschillende bijdragen gericht op cultureel erfgoed extra budget is vrijgemaakt, waaronder een extra financiering van 2 miljoen euro voor archeologische projecten.

Birgit Donker: ‘Ik ben ontzettend blij dat de minister in aansluiting op haar brief Cultuur in een open samenleving investeert in beeldende kunst en erfgoed en dat zij de activiteiten van het Mondriaan Fonds versterkt. Na de bezuinigingen is de culturele sector flink onder druk komen te staan. Deze nieuwe investeringen zijn een blijk van erkenning voor de belangrijke rol van kunst en cultuur in de samenleving.’

Lees hier de blog van Birgit Donker: publieke investeringen in erfgoed en beeldende kunst zijn essentieel.